Artykuł sponsorowany
Pomidor to warzywo nr 1 pod względem skali produkcji na świecie. Niestety jest też ulubionym gatunkiem dla wielu agrofagów – chorób, szkodników. Populacja tych drugich nie zmniejsza się a wręcz przeciwnie, zmiany klimatu „pozwalają” wciornastkom, mszycom czy zmienikom coraz dotkliwiej ograniczać plon pomidorów w uprawach polowych i pod osłonami. Insektycyd Inazuma 130 WG jest celną odpowiedzią na rosnącą presję szkodników.
Produkcja pomidorów stale ewoluuje, napędzana postępem technologii, zmianami preferencji konsumentów oraz wymaganiami zakładów przetwórczych i światowym popytem na ten wszechstronny owoc i przetwory z niego. Pomidor przekształcił się z nowatorskiej ciekawostki w Europie w globalną potęgę ogrodniczą, odgrywającą kluczową rolę w produkcji pod osłonami (w szklarniach, tunelach foliowych) i w otwartym gruncie oraz oczywiście w kuchniach na całym świecie.
Czy wiesz, ile ton pomidorów produkuje się rocznie na świecie? Które kraje są największymi jego producentami? Oto odpowiedź: na świecie produkuje się około 190 milionów ton pomidorów rocznie. To warzywo nr 1. Na liście 10 krajów produkujących najwięcej pomidorów według najnowszych danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) są: Chiny – 67,5 mln ton, Indie – 21,1 mln ton, Turcja – 13 mln ton, USA – 10,4 mln ton, Włochy – 6,6 mln ton, Egipt – 6,2 mln ton, Hiszpania – 4,7 mln ton, Meksyk – 41,5 mln ton, Brazylia – 3,6 mln ton oraz Nigeria – 3,5 mln ton. |
Pomidor na fali wzrostowej
Europa może pochwalić się kluczowymi producentami, takimi jak Włochy i Hiszpania, znanymi z wysokiej jakości pomidorów, zarówno tych nadających się do bezpośredniego spożycia, jak i przetworzenia na produkty takie jak koncentrat pomidorowy czy sosy. W naszym kraju pomidor także produkowany jest w bardzo wielu gospodarstwach. Jego smak np. w produkcji polowej dzięki różnicy temperatur między dniem a nocą jest szczególnie wyrazisty. Jego wolumen produkcji, to około 700 tys. ton pod osłonami oraz ok. 170 tys. ton w otwartym gruncie. Te statystyki dotyczące produkcji mogą się zmieniać z roku na rok ze względu na czynniki, takie jak: warunki pogodowe, presja szkodników upraw czy popyt rynkowy. Należy podkreślić, że globalny popyt na pomidory w różnych postaciach, takich jak produkty świeże, konserwowe i przetworzone, utrzymuje się na wysokim poziomie. Przykładowo pod względem ilościowym światowy rynek przetworzonych pomidorów wzrósł z 31 mln ton w 2017 r. do ponad 34,2 mln ton w 2023 r.
Eksperci oczekują, że rynek pomidorów będzie odnotowywał stały wzrost do 2027 r. Do ekspansji rynku przyczyniają się takie czynniki, jak zmiana nawyków żywieniowych, preferencji żywieniowych i wszechstronne wykorzystanie pomidorów. W bieżącym sezonie w Polsce dostrzega się (po zamówieniach rozsady w wyspecjalizowanych firmach) bardzo duże zainteresowanie produkcją pomidorów (znaczący wzrost produkcji w polu).
Coraz większa presja szkodników w pomidorze
Uprawa pomidorów w ostatnich sezonach jest coraz trudniejsza. Faktem jest, że warzywo to, pomimo iż pochodzi ze strefy tropikalnej ma dość duża zdolność przystosowania się do odmiennych warunków klimatycznych. Niemniej jednak, jako roślina ciepłolubna a przy tym często uprawiana bez zmianowania jest co rusz narażona na uszkodzenia przez szkodniki. Ponadto ciepłe i bezśnieżne zimy i wysokie temperatury na początku wiosennej wegetacji to warunki sprzyjające szybkiemu się ich pojawieniu. Wyższe temperatury powietrza w okresie wegetacji to także sprzyjające warunki do ich namnażania.
Poszczególne odmiany pomidora mogą wykazywać zróżnicowana podatność na szkodniki
Analizując dane meteorologiczne publikowane przez Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej – PIB można przeczytać: „Czerwiec 2023 roku pod względem termicznym był cieplejszy od normy. Lipiec 2023 roku pod względem termicznym był nieznacznie cieplejszy od normy. Sierpień 2023 roku pod względem termicznym był cieplejszy od normy. Średnia obszarowa temperatura powietrza dla Polski wyniosła +19,6 °C i była wyższa o 1,2 °C od średniej. Z kolei wrzesień 2023 roku pod względem termicznym był znacznie cieplejszy od normy. Średnia obszarowa temperatura powietrza dla Polski wyniosła +17,7 °C i była wyższa aż o 3,9°C od średniej z wielolecia 1991- 2020 dla tego miesiąca. Grudzień 2023 roku pod względem termicznym przekraczał normę. Średnia obszarowa temperatura powietrza dla Polski wyniosła +2,0 °C i była wyższa o 1,8 °C od średniej. I uwaga luty 2024 roku był rekordowym w historii pomiarów IMGW-PIB pod względem termicznym. Średnia obszarowa temperatura powietrza dla Polski wyniosła 5,7 °C i była wyższa o 5,9 °C od średniej z wielolecia 1991-2020 dla tego miesiąca”. Te informacje pokazują, że m.in. wciornastek tytoniowiec, wciornastek zachodni, mszyce oraz zmienik lucernowiec mają coraz dogodniejsze warunki do rozwoju. Jaka jest ich szkodliwość?
Wciornastki – mały szkodnik, a ogromne szkody
Przypomnimy, że wciornastki (zachodni Frankliniella occidentalis, tytoniowiec Thrips tabaci)), są jednym z najważniejszych ekonomicznie szkodników w rolnictwie i ogrodnictwie na całym świecie. Te polifagi występują powszechnie w wielu uprawach polowych i szklarniowych. Warto pamiętać, że pod osłonami mogą mieć 12 pokoleń w roku. Ich niewielki rozmiar, powinowactwo do zamkniętych przestrzeni, wysoki potencjał rozrodczy i duża zdolność rozprzestrzeniania się powodują dużą presję szkodników. Dorosłe wciornastki są niewielkie, mają wydłużone ciało mierzone w milimetrach. Próg zagrożenia, to już pojedyncze osobniki.
Wciornastki zimują w glebie. Mogą pojawić się na pomidorach w dowolnym momencie, gdy zima jest wyraźnie ciepła. Odżywiają się sokiem komórkowym poprzez jego wysysanie, co powoduje skaryfikację tkanek i wyczerpywanie się zasobów rośliny. Uszkodzenia – drobne srebrzystobiałe plamki – mogą pokrywać całą blaszkę zmniejszając zdolność liści do fotosyntezy. Niestety to nie koniec ich szkodliwości. Wciornastki wyrządzają także szkody pośrednie. Wirus brązowej plamistości liści pomidora przenoszony jest wyłącznie przez wciornastki. Owoce zakażonej rośliny zwykle nie nadają się do sprzedaży.
Mszyce upodobały sobie psiankowate
Mszyca brzoskwiniowo-ziemniaczana, mszyca ziemniaczana smugowa oraz mszyca szklarniowa wielożerna, to gatunki często żerujące na roślinach psiankowatych, do których należy m.in. pomidor. Zagrożeniem dla roślin są osobniki dorosłe i larwy. Szkody bezpośrednie polegają na ogładzaniu roślin; podobnie jak wciornastki mszyce odżywiają się sokiem komórkowym. Wysysają go z liści, kwiatów, zawiązków owoców. Mszyce na pomidorach są groźne także pośrednio, bowiem są wektorami (przenoszą) wirusów wywołujących około 100 groźnych chorób roślin. Ponadto szkodniki te podczas żerowania wydalają spadź, na której rozwijają się grzyby sadzakowe, które ograniczają procesy asymilacji. Próg zagrożenia, to już pojedyncze osobniki.
Zmienik lucernowiec – coraz częściej spotykany
W uprawach pomidora swoją czujność należy także zwiększyć względem zmienika lucernowca. To pluskwiak, który jest zgłaszany przecz coraz większą liczbę producentów pomidora. Szkody powodują osobniki dorosłe i larwy. Zmienik ma sporą grupę roślin żywicielskich, bo zasiedla pomidory, paprykę, lucernę, groch i inne rośliny bobowate. Ale także buraki, ziemniaki, ogórki, fasolę, marchew, cebulę. Jeżeli te gatunki będą obok plantacji pomidorów wówczas zagrożenie może być znaczne. Monitorując rośliny zmienika należy wyszukiwać na liściach, pakach kwiatowych, kwiatach, związkach owoców i wierzchołkach pędu. Szkodnik prowadzi do obniżenia wielkości i jakości plonu. Zmieniki są ponadto nosicielami groźnych chorób wirusowych i bakteryjnych.
Inazuma 130 WG – pewna ochrona pomidorów przed wciornastkiem, mszycami i zmienikiem
Aby skutecznie zarządzać obecnymi i przewidywać przyszłe ogniska szkodników w uprawie pomidorów, kluczowe znaczenie ma monitoring, określenie ekonomicznych progów szkodliwości i wczesna interwencja. Przekroczenie to sygnał do wykonania zabiegu zwalczającego te groźne agrofagi. Wybór insektycydu o odpowiednich właściwościach, to najlepszy sposób na ograniczanie liczby szkodników w uprawach warzyw i uzyskanie dobrych plonów wysokiej jakości.
Inazuma 130 WG to pewne, skuteczne i dostępne dla każdego rozwiązanie na szkodniki gryzące i ssące warzyw, których presja rośnie z każdym sezonem. Czym się wyróżnia Inazuma 130 WG? Jest to gotowa mieszanina 2 substancji czynnych w nowoczesnej i wygodnej formulacji granulatu. Substancjami czynnymi są acetamipryd – 100 g/kg oraz lambda-cyhalotryna – 30 g/kg.
Warto pamiętać, że lambda-cyhalotryna błyskawicznie uśmierca wcześniej opisane szkodniki obecne na roślinie w czasie wykonywania zabiegu. Natomiast acetamipryd działa długo i wolno, zwalczając szkodniki nalatujące na plantację już po wykonaniu zabiegu. Insektycyd charakteryzuje się dwutorowym mechanizmem działania ( kontaktowym i żołądkowym) na wciornastka tytoniowca, mszyce oraz zmieniki. Na pomidorach czy oberżynie działa w sposób powierzchniowy, wgłębny i systemiczny. Zalecana dawka Inazuma 130 WG wynosi 0,2 kg/ha. Preparat można stosować już od fazy trzeciego liścia pomidora czy oberżyny. W dobrej strategii zwalczania szkodników należy rotować preparatami, tak aby stosować różne substancje czynne.
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.