Aktualności
Paweł Gorący – producent z Góry Św. Małgorzaty kapustę wczesną produkuje w około 100 tunelach foliowych. Zapraszamy do obejrzenia relacji, w której mowa o sprawdzających się w gospodarstwie Pana Pawła odmianach, właściwie dobranym nawożeniu, obsadzie roślin i agrotechnice.

Pod hasłem #WiedzaZPola będziemy w tym trudnym – przez Covid-19 – sezonie przekazywali Państwu ważne informacje z firmowych kolekcji odmian, pól gdzie bazuje się na określonych technologiach produkcji czy testuje je w produkcji warzyw oraz ziemniaka.
Odpowiedni dobór odmiany jest dla producentów wczesnej kapusty głowiastej jedną z najważniejszych decyzji. Cechy genetyczne uprawianej odmiany decydują bowiem przede wszystkim o długości okresu produkcji nowalijki, rzutują na wysokość plonu i parametry jakościowe. Sezon produkcji wczesnej kapusty w 2020 r. – m.in. ze znacznym spadkiem temperatury w okresie wzrostu i rozwoju roślin pokazał, że poza odmianą istotne jest też odpowiednie żywienie roślin. Firmy hodowlano-nasienna Bejo oraz producent nawozów Yara na początku maja br. zaprezentowały efekty uprawy dwóch nowych na rynku odmian kapusty wczesnej – Ranini oraz Thalys żywionych wg zaleceń norweskiego producenta nawozów. Przekazane informacje o wartości gospodarczej odmian Bejo, efektywności nawozów Yara są bardzo miarodajne, ponieważ uprawa prowadzona była w profesjonalnym gospodarstwie w łęczyckim zagłębiu produkcji kapusty wczesnej. Paweł Gorący – producent z Góry Św. Małgorzaty kapustę wczesną produkuje w około 100 tunelach foliowych. Zapraszamy do obejrzenia relacji, w której mowa o sprawdzających się w gospodarstwie Pana Pawła odmianach, zbilansowanym nawożeniu, obsadzie roślin i agrotechnice.