Willinger – nowa kukurydza cukrowa wyróżnia się na polu Romana
Willinger najnowsza odmiana kukurydzy super słodkiej z hodowli SEMINIS, która po kilkuletnich testach trafiła w sezonie 2021 do upraw komercyjnych w całej Polsce, bardzo dobrze spisuje się u producentów.
Roman Pestka rozpoczął kampanię kukurydzy cukrowej w Wielkopolsce 19 sierpnia br. W tym sezonie na polach uprawiano m.in. nową odmianą Willinger marki Seminis. Zarówno po wykonaniu pierwszego zbioru, jak i w kolejnych uzyskano perfekcyjnej jakość surowiec dla przetwórstwa. Wczesne odmiany kukurydzy cukrowej często mają gorzej okryte wierzchołki kolb, przez co bardziej narażone są na uszkodzenia szkodników i rozwój chorób grzybowych. U Willinger nie ma tego zjawiska. Dlaczego? Warto pamiętać, że kolby odmiany Willinger, dzięki ich walcowatemu kształtowi mają jeszcze około 4-6 cm luzu w wierzchołkach okrywy z liści dzięki czemu są doskonale zabezpieczone i wyróżniają się perfekcyjną zdrowotnością.
Willinger. Czym się wyróżnia?
Willinger to najnowsza odmiana kukurydzy super słodkiej z hodowli SEMINIS, która po kilkuletnich testach trafiła w sezonie 2021 do upraw komercyjnych w całej Polsce. Jest to odmiana średniowczesna o okresie wegetacji Tasty Sweet +2 dni. Rośliny mają wysoką zdrowotność oraz nie są podatne na wyleganie. Odmiana Willinger wyróżnia się wysokimi walorami smakowymi oraz wysoką zawartością cukrów. Kolby nie są za długie (około 20 cm), ale są w pełni zaziarnione na czubkach, bardzo wyrównane i mają mocno cylindryczny kształt (średnica ok. 5,3 cm). Ziarniaki są długie, ułożone w 18 linii.
Zalety dla przetwórstwa:
- możliwość bardzo wczesnej produkcji, bardzo dobra zdrowotność roślin i kolb,
- doskonałe okrycie kolb liśćmi okrywowymi na polu, które idealnie zabezpieczają przed insektami i chorobami,
- długie okno zbioru,
- czysty zbiór kombajnowy i łatwość ściągania liści okrywowych na linii tzw. „dehuskerów” w zakładzie,
- bardzo wysoka wydajność brutto oraz netto (wyższy % uzysk ziarna z całkowitej masy kolb)
- jakość premium do mrożenia oraz na puszkę.
Zalety dla zastosowań na świeży rynek:
- odmiana bardzo smaczna o atrakcyjnym wyglądzie w pełni zaziarnionych kolb,
- ładnie wybarwione ziarniaki o średniej wielkości, tworzą idealnie gładką powierzchnię kolby,
- odmiana szczególnie przydatna do pakowania surowych bądź już obgotowanych kolb na ofoliowanych tackach. Kolby są bardzo wyrównane i mają cylindryczny kształt oraz idealną długość na tacki (ok. 20 cm),
- uniwersalne zastosowanie (atrakcyjny wygląd w okrywie oraz bez okrywy liściowej, możliwość mrożenia całych kolb).
Zalety dla producenta:
- bardzo dobra zdrowotność polowa oraz dobre okrycie kolb dają większe bezpieczeństwo produkcji (brak reklamacji oraz brak % potrąceń w zakładzie)
- wysoki plon,
- stabilność produkcji we wczesnych terminach uprawy.
Warto pamiętać, że z nowszych odmian kukurydzy cukrowej marki SEMINIS dużą popularnością cieszą się również odmiany:
SV1514SK – unikalna odmiana z tolerancją na suszę, której rośliny potrafią wykształcić po 2 pełnowartościowe kolby, co przekłada się na olbrzymi potencjał plonotwórczy. W oficjalnych doświadczeniach prowadzonych w Polsce przez stacje doświadczalne COBORU w latach 2015-2018 odmiana uzyskiwała najwyższy plon spośród kilkudziesięciu testowanych odmian super słodkich.
MESSENGER – odmiana o bardzo długich kolbach i bardzo wysokim potencjale plonotwórczym. Ceniona przez największe zakłady przetwórcze w Europie za jakość i plon. Okres wegetacji w Polsce wynosi ok. 106-110 dni.
Radosław Grabowski
Menedżer ds. Kluczowych Klientów
Współpraca z Przemysłem Przetwórczym w Polsce