Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

WIR interweniuje u Ministra w sprawie wsparcia dla producentów warzyw ciepłolubnych

Aktualności

2022-04-12 09:25

Sytuacja na rynkach rolnych staje się coraz trudniejsza. Dotyka ona praktycznie wszystkich segmentów rynkowych oraz producentów. Do tej pory producenci warzyw radzili sobie ze wzrostem cen środków produkcji, energii czy też paliwa. Aktualnie jednak mamy do czynienia ze skokowym wzrostem kosztów produkcji w gospodarstwie, który w zależności od kierunku produkcji sięga od 30 do 50%. Natomiast w warzywach ciepłolubnych może to być aż 80%!

W szczególności chodzi o uprawy szklarniowe – gdyż rośliny trzeba dogrzać i doświetlić, a koszty energii są ogromne. Według informacji uzyskanych od producentów warzyw spod osłon, ceny miału, który zazwyczaj służy do ogrzewania tuneli i szklarni wzrosły z poziomu ok. 400 zł/t w ubiegłym roku do 1.200-1.500 zł/t obecnie. Ponadto pojawił się problem dostępnością tego opału. W chwili obecnej składy z opałem są puste. Producenci radzą sobie tylko dlatego, że korzystają z opału zakupionego wcześniej i po niższych cenach. Jednak i tego wkrótce zabraknie.

Dochodzą do tego problemy związane z dostępnością siły roboczej, a należy pamiętać, że produkcja owoców i warzyw jest bardzo pracochłonna. Z rynku spożywczego wypada wiele małych, niezależnych sklepów spożywczych czy warzywniczych, które tradycyjnie stanowiły miejsca zbytu dla mniejszych gospodarstw rolnych. W to miejsce, coraz bardziej wdzierają się sieci detaliczne, które wywierają ogromną presję cenową na rolników. Ta sytuacja doprowadzi nie tylko do ograniczenia produkcji, ale także do podważenia jej sensowności oraz zastąpienia krajowej produkcji importem warzyw.

Polska jest czołowym unijnym producentem warzyw, zaraz po Hiszpanii i Włoszech. Należy pamiętać, że produkty polskiego warzywnictwa, czy też przetwórstwa warzywnego, cieszą się ogromnym uznaniem konsumentów – zarówno krajowych, jak i zagranicznych. Są one odpowiednikiem zdrowej, smacznej i co najważniejsze – bezpiecznej żywności.

Wielkopolska Izba Rolnicza jako samorząd dbający o dobro rolników,  zwróciła się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Henryka Kowalczyka z prośbą o uruchomienie  mechanizmów wsparcia dla producentów warzyw ciepłolubnych. Wielkopolska Izba Rolnicza, analizując rynek rolny zauważa, iż gigantyczny wzrost kosztów produkcji nie przełoży się na ceny wyprodukowanych warzyw i owoców, co w konsekwencji doprowadzi do problemów finansowych wielu małych, jak i dużych gospodarstw.

Pełną treść pisma mogą Państwo zobaczyć tutaj.

 

WIR

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.