Aktualności
2012-07-31 08:08
Na koniec lipca br. we Włoszech, w regionie Emilia Romagna rozpoczęto zbiory pomidorów do przetwórstwa (w naszym kraju zakłady przetwórcze planują rozpoczęcie kampanii na początku sierpnia).
Na koniec lipca br. we Włoszech, w regionie Emilia Romagna rozpoczęto zbiory pomidorów do przetwórstwa (w naszym kraju zakłady przetwórcze planują rozpoczęcie kampanii na początku sierpnia). Jako jedną z wyróżniających się wczesnością odmian jest Albarossa F1 z hodowli firmy Cora Seeds.
Już 25 lipca br. we włoskim regionie Emilia Romagna, rozpoczęły się zbiory bardzo wczesnych odmian pomidorów do przetwórstwa. Spośród nich do odpowiednich rozmiarów dorosły i wybarwienie osiągnęły pomidory z oferty Cora Seeds. Ich nazwa to Albarossa F1. Eksperci z firmy Cora Seeds informowali, że aktualny sezon nie był najlepszy dla wczesnych upraw. Po pierwsze, było zimno w kwietniu i maju, ze znacznym obniżeniem temperatury po posadzeniu roślin. Następnie, od czerwca, nadeszły fale upałów, z temperaturą do 35-40°C, które niekorzystnie wpłynęły na wielkość owoców. Mimo tych warunków klimatycznych, Albarossa F1 wydaje się być jedną z ciekawszych odmian z tej grupy wczesności. Jej okres wegetacyjny to 90-95 dni. Albarossa F1 jest plenna, owoce osiągają masę ok. 70 gr, natomiast zawartość cukru utrzymuje się na poziomie ok. 5,5° Brixa.
Redakcja e-warzywnictwo.pl na podstawie freshplaza.com
Już 25 lipca br. we włoskim regionie Emilia Romagna, rozpoczęły się zbiory bardzo wczesnych odmian pomidorów do przetwórstwa. Spośród nich do odpowiednich rozmiarów dorosły i wybarwienie osiągnęły pomidory z oferty Cora Seeds. Ich nazwa to Albarossa F1. Eksperci z firmy Cora Seeds informowali, że aktualny sezon nie był najlepszy dla wczesnych upraw. Po pierwsze, było zimno w kwietniu i maju, ze znacznym obniżeniem temperatury po posadzeniu roślin. Następnie, od czerwca, nadeszły fale upałów, z temperaturą do 35-40°C, które niekorzystnie wpłynęły na wielkość owoców. Mimo tych warunków klimatycznych, Albarossa F1 wydaje się być jedną z ciekawszych odmian z tej grupy wczesności. Jej okres wegetacyjny to 90-95 dni. Albarossa F1 jest plenna, owoce osiągają masę ok. 70 gr, natomiast zawartość cukru utrzymuje się na poziomie ok. 5,5° Brixa.
Redakcja e-warzywnictwo.pl na podstawie freshplaza.com
e-warzywnictwo.pl