Aktualności
W pierwszych czterech miesiącach bieżącego roku Włosi wyeksportowali w sumie 1,240 mln ton świeżych owoców i warzyw wobec 1,396 mln ton w analogicznym okresie minionego roku ? to o ponad 11% mniej w ujęciu ilościowym. Za to wartość wysłanych poza granicę produktów była nieco wyższa - o prawie 10% i zamknęła się kwotą 1,406 mld euro.
Nieco większy był również import owoców i warzyw do Włoch ? zakupiono ich o 5,4% więcej w ujęciu ilościowym i za sumę o 12,1% wyższą - w sumie w okresie od stycznia do końca kwietnia bieżącego roku Włosi zaimportowali 1,212 mln ton produktów ogrodnictwa za 1,025 mld euro. W eksporcie jak zawsze dominowały świeże owoce ? 728,1 tys. ton oraz warzywa - niecałe 490,0 tys. ton, a w imporcie zdecydowany prym wiodły warzywa świeże z wynikiem niecałych 595,0 tys. ton.
Źródło: Fammu/Fapa