Aktualności
2012-07-18 05:19
W eksporcie dominowały przede wszystkim warzywa 363,3 tys. ton. Import zdominowały natomiast świeże warzywa z warzywami strączkowymi - ponad 420, 0 tys. ton.
Jak wynika z najnowszych danych Fruitimprese, wolumen importu świeżych warzyw we Włoszech w pierwszym kwartale bieżącego roku zmniejszył się w odniesieniu do analogicznego okresu roku poprzedniego, wzrósł natomiast ich eksport. Natomiast w ujęciu wartościowym zarówno eksport jak i import produktów ogrodnictwa odnotowały spadek. W omawianym okresie Włosi wyeksportowali łącznie 1,08 mln ton świeżych owoców i warzyw, a zaimportowali ich odpowiednio 826,5 tys. ton. W eksporcie dominowały przede wszystkim warzywa 363,3 tys. ton. Import zdominowały natomiast świeże warzywa z warzywami strączkowymi - ponad 420, 0 tys. ton.
Więcej szczegółów dotyczących włoskiego handlu zagranicznego w poniższej tabeli:
WŁOSKI HANDEL ZAGRANICZNY | ||||
WARZYWA + STRĄCZKOWE | ||||
ilość tony | wartość mln euro | |||
styczeń-marzec 2011 | styczeń-marzec 2012 | styczeń-marzec 2011 | styczeń-marzec2012 | |
eksport | 350 593 | 363 318 | 437 173 | 414 741 |
import | 450 369 | 420 586 | 292 886 | 231 101 |
Źródło: Fruitmprese |
e-warzywnictwo.pl