Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 85 Grafika reklamowa nr 85
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Wymagania wodne ogórka

Wymagania wodne ogórka

2012-02-26 16:17
Ogórek pochodzi ze strefy klimatycznej o dużej ilości opadów i ma płytki system korzeniowy. Ponadto w krótkim czasie wytwarza bardzo dużą masę wegetatywną oraz daje wysoki plon owoców.

Ogórek pochodzi ze strefy klimatycznej o dużej ilości opadów i ma płytki system korzeniowy. Ponadto w krótkim czasie wytwarza bardzo dużą masę wegetatywną oraz daje wysoki plon owoców. W związku z tym jego wymagania wodne są duże. Dodatkowo potęguje je bardzo duża dysproporcja między częścią nadziemną i podziemną. Na wytworzenie 1 grama suchej masy gatunek ten potrzebuje około 300 mililitrów wody. Przyjmuje się, że dobowe zapotrzebowanie jednej rośliny ogórka uprawianego pod osłonami wynosi około 3 litrów.

Wymagania pod względem stopnia uwilgotnienia gleby czy podłoża zależą od fazy rozwojowej roślin. Optymalna wilgotność podłoża do uprawy ogórka wynosi 65-95% pełnej pojemności wodnej. Najwyższą wilgotność należy zapewnić w czasie kiełkowania nasion. W okresie wzrostu młodych roślin zaleca się ją obniżyć, co sprzyja lepszemu rozwojowi systemu korzeniowego. Największe zapotrzebowanie na wodę rośliny ogórka wykazują w czasie maksymalnego przyrostu masy wegetatywnej i zawiązywania owoców. Niedostateczna ilość wody w tym okresie może prowadzić do znacznego obniżenia plonu.

Pobieranie wody zależy głównie od wielkości roślin, temperatury oraz wilgotności podłoża i powietrza, a także od intensywności światła. Zdolność systemu korzeniowego do pobierania i przewodzenia wody zmniejsza się wraz z obniżaniem się temperatury. Przy 10-12°C procesy te są bardzo silnie zahamowane i rośliny zaczynają więdnąć, pomimo obecności wody w glebie czy podłożu. Jest to zjawisko tzw. suszy fizjologicznej. Cykle nawodnieniowe w uprawie ogórka powinny być dostosowane do przebiegu pogody oraz wzrostu roślin.

W uprawie ogórków bardzo ważna jest temperatura wody używanej do podlewania roślin. Zwłaszcza w okresie produkcji rozsady i uprawy na zbiór wczesny powinna być ona zbliżona do temperatury podłoża. Podlewanie zimną wodą może być przyczyną znacznych wahań temperatury podłoża, co z kolei może powodować zaburzenia we wzroście oraz obniżenie plonu. Szczególnie niewskazane jest używanie zimnej wody przy uprawie na biologicznie grzejących podkładach, gdyż może powodować szybki i trwały spadek temperatury podłoża. W okresie produkcji rozsady i przy uprawie na zbiór wczesny woda do podlewania powinna mieć około 20°C, a później nie mniej niż 10°C. Przy produkcji rozsady w kostkach z wełny mineralnej, temperatura pożywki do podlewania kostek powinna wynosić 25°C.

Niedobór wody, nawet krótkotrwały, w glebie lub podłożu może powodować zrzucanie znajdujących się na roślinach zawiązków i hamować tworzenie nowych. Może być także przyczyną niedostatecznego pobierania wapnia. Prowadzi to do spadku plonu i obniżania się jego jakości, głównie poprzez zwiększenie udziału owoców zniekształconych, gorzkich, także miękkich oraz z pustymi przestrzeniami.

Niekorzystny dla roślin ogórka jest również nadmiar wody, zwłaszcza przy jednoczesnym obniżeniu temperatury, gdyż może być przyczyną opadania zawiązków. Na skutek nadmiernego zaopatrzenia roślin w wodę pogarszają się stosunki powietrzno - wodne, co może powodować uszkodzenia systemu korzeniowego, a przez to gorsze pobieranie składników mineralnych.


Autor: dr inż. Jolanta Lisiecka, Uniwersytet Przydrodniczy w Poznaniu
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.