Aktualności
Ogórek pochodzi ze strefy klimatycznej o dużej ilości opadów i ma płytki system korzeniowy. Ponadto w krótkim czasie wytwarza bardzo dużą masę wegetatywną oraz daje wysoki plon owoców. W związku z tym jego wymagania wodne są duże. Dodatkowo potęguje je bardzo duża dysproporcja między częścią nadziemną i podziemną. Na wytworzenie 1 grama suchej masy gatunek ten potrzebuje około 300 mililitrów wody. Przyjmuje się, że dobowe zapotrzebowanie jednej rośliny ogórka uprawianego pod osłonami wynosi około 3 litrów.
Wymagania pod względem stopnia uwilgotnienia gleby czy podłoża zależą od fazy rozwojowej roślin. Optymalna wilgotność podłoża do uprawy ogórka wynosi 65-95% pełnej pojemności wodnej. Najwyższą wilgotność należy zapewnić w czasie kiełkowania nasion. W okresie wzrostu młodych roślin zaleca się ją obniżyć, co sprzyja lepszemu rozwojowi systemu korzeniowego. Największe zapotrzebowanie na wodę rośliny ogórka wykazują w czasie maksymalnego przyrostu masy wegetatywnej i zawiązywania owoców. Niedostateczna ilość wody w tym okresie może prowadzić do znacznego obniżenia plonu.
Pobieranie wody zależy głównie od wielkości roślin, temperatury oraz wilgotności podłoża i powietrza, a także od intensywności światła. Zdolność systemu korzeniowego do pobierania i przewodzenia wody zmniejsza się wraz z obniżaniem się temperatury. Przy 10-12°C procesy te są bardzo silnie zahamowane i rośliny zaczynają więdnąć, pomimo obecności wody w glebie czy podłożu. Jest to zjawisko tzw. suszy fizjologicznej. Cykle nawodnieniowe w uprawie ogórka powinny być dostosowane do przebiegu pogody oraz wzrostu roślin.
W uprawie ogórków bardzo ważna jest temperatura wody używanej do podlewania roślin. Zwłaszcza w okresie produkcji rozsady i uprawy na zbiór wczesny powinna być ona zbliżona do temperatury podłoża. Podlewanie zimną wodą może być przyczyną znacznych wahań temperatury podłoża, co z kolei może powodować zaburzenia we wzroście oraz obniżenie plonu. Szczególnie niewskazane jest używanie zimnej wody przy uprawie na biologicznie grzejących podkładach, gdyż może powodować szybki i trwały spadek temperatury podłoża. W okresie produkcji rozsady i przy uprawie na zbiór wczesny woda do podlewania powinna mieć około 20°C, a później nie mniej niż 10°C. Przy produkcji rozsady w kostkach z wełny mineralnej, temperatura pożywki do podlewania kostek powinna wynosić 25°C.
Niedobór wody, nawet krótkotrwały, w glebie lub podłożu może powodować zrzucanie znajdujących się na roślinach zawiązków i hamować tworzenie nowych. Może być także przyczyną niedostatecznego pobierania wapnia. Prowadzi to do spadku plonu i obniżania się jego jakości, głównie poprzez zwiększenie udziału owoców zniekształconych, gorzkich, także miękkich oraz z pustymi przestrzeniami.
Niekorzystny dla roślin ogórka jest również nadmiar wody, zwłaszcza przy jednoczesnym obniżeniu temperatury, gdyż może być przyczyną opadania zawiązków. Na skutek nadmiernego zaopatrzenia roślin w wodę pogarszają się stosunki powietrzno - wodne, co może powodować uszkodzenia systemu korzeniowego, a przez to gorsze pobieranie składników mineralnych.
Autor: dr inż. Jolanta Lisiecka, Uniwersytet Przydrodniczy w Poznaniu