Tegoroczny sezon pokazuje, że w produkcji warzyw to właśnie szkodniki są narastającym problemem. Warunki pogodowe w ostatnich latach sprzyjają ich rozwojowi, co ogranicza plony warzyw. Szybkie zaprzestanie żerowania wielu agrofagów powoduje Cyazypyr® zawarty w bardzo dobrze znanym preparacie Verimark®, który dzięki nowej rejestracji można stosować w szklarniach w produkcji różnych gatunków warzyw.
Całkowity wolumen ogórka na rynku UE wyniósł w zeszłym sezonie 1,127 miliarda kilogramów. Wartość tego warzywa wyniosła 1,356 mld euro, a średnia cena 1,20 euro za kilogram.
Na koniec lipca br. firma Rijk Zwaan wraz z firmami Yara Poland, Koppert oraz Intermag w gospodarstwie Mariusza Olczaka zorganizowały spotkanie ogórkowe w miejscowości Skarbiszewko
Zapraszamy do obejrzenia film z pracy maszyny stworzonej przez Adama i Pawła. Urządzenie formuje zagon, aplikuje nawozy, rozkładana jest taśma nawadniające oraz folia.
Rafał z powiatu kaliskiego w Wielkopolsce uprawia krótkie ogórki odmiany Mirabelle. Ta odmiana u Rafała tworzy owoce kształtne i smukłe, pokryte średniej wielkości brodawkami.
30 kwietnia w rejonie Mieleszyna (Wielkopolska) ogórki gruntowe u niektórych producentów już posiane. W bieżącym sezonie bracia Śniadeccy obsiali nasionami tego gatunku areał ok. 9 ha. Postawili m.in. na odmiany Platina F1 oraz Sebate F1 oraz nowość Proscore F1.
Ogórek pochodzi ze strefy klimatycznej o dużej ilości opadów i ma płytki system korzeniowy. Ponadto w krótkim czasie wytwarza bardzo dużą masę wegetatywną oraz daje wysoki plon owoców.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.