Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 317
Reklama
Grafika reklamowa nr 328
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 326
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Wyższa podaż warzyw przyczynia się do redukcji cen

Aktualności

2016-09-13 12:55
Jak wynika z danych monitoringu MRiRW w sierpniu br. przeciętne ceny skupu cebuli oferowanej na rynek świeży były mniejsze o 17% w relacji do sierpnia 2015 r. i wynosiły 0,73 zł/kg.

Wyższa podaż warzyw gruntowych w bieżącym roku przyczyniła się do obniżek cen na rynku krajowym.




Ceny warzyw


Jak wynika z danych monitoringu MRiRW w sierpniu br. przeciętne ceny skupu cebuli oferowanej na rynek świeży były mniejsze o 17% w relacji do sierpnia 2015 r. i wynosiły 0,73 zł/kg. Z kolei marchew w analogicznym okresie potaniała o 49% do 0,62 zł/kg, a kapusta biała o 37% do 0,91 zł/szt.

Zdaniem ekspertów BGŻ BNP Paribas, skala spadków cen jest efektem wysokiej bazy odniesienia w roku poprzednim. Znaczna zwyżka cen notowana w poprzednim sezonie spowodowana była relatywnie niskimi zbiorami warzyw gruntowych w  kraju. Warto jednak podkreślić, że mimo tego, obserwowany średni poziom cen wielu gatunków warzyw w kraju był jednym z niższych w ostatnich 10 ciu latach.


BGŻ

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.