Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Z początkiem nowego sezonu cebulowego 2023-2024 firma Bejo wprowadza formułę B-Mox® dla nasion cebuli

Aktualności

2023-08-24 14:55

Innowacyjny proces uszlachetniania nasion B-Mox®

Aby uzyskać zdrowy, jednolity plon, ważne jest, aby młode rośliny miały dobry start. Dlatego naukowcy i specjaliści z Bejo opracowali innowacyjny proces uszlachetniania nasion B-Mox®. Oparty na nowej technologii B-Mox® wzmacnia siłę nasion, stymulując wzrost siewek już na najwcześniejszym etapie i poprawiając wigor rośliny. Przez cały okres wegetacji rośliny wykazują lepszą tolerancję na stres i lepszą ogólną zdrowotność dzięki lepiej rozwiniętemu systemowi korzeniowemu. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko podczas wrażliwej wczesnej fazy wzrostu rośliny, rośliny są bardziej odporne na stres i dają wyższe plony.

B-MOX low
B-Mox®:
  • zapewnia silniejsze i bardziej wyrównane kiełkowanie
  • wzmacnia roślinę już w początkowej fazie wzrostu
  • stymuluje lepszy rozwój korzeni
  • zmniejsza ryzyko niepowodzenia podczas newralgicznego wczesnego etapu wzrostu
  • sprawia, że rośliny są bardziej odporne przez cały okres wzrostu
  • jest dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym

 

Teraz także dostępny w cebuli

Już w 2017 roku firma Bejo wprowadziła technologię B-Mox® do marchwi. Od czasu jego wprowadzenia wielu producentów marchwi odkryło zalety B-Mox® poprzez silniejsze i bardziej wyrównane plony w porównaniu z nasionami niezaprawianymi. Teraz producenci cebuli mogą również skorzystać z technologii uszlachetnienia nasion B-Mox®. Od tego sezonu wszystkie podkiełkowane nasiona cebuli Bejo zostaną wzbogacone o formułę B-Mox®.

Siewki B-Mox® field versus nasiona niepodkiełkowane

Ponad 5 lat testów, zarówno w laboratorium, jak i w terenie, udowodniło skuteczność B-Mox® w cebuli. Badania przeprowadzono głównie w Europie Zachodniej. Henrik Jørgensen, kierownik sprzedaży w firmie SeedCom, był ściśle zaangażowany w próby w Danii: „Jestem bardzo pozytywnie nastawiony do prób, które widziałem na naszych polach i polach klientów. B-Mox® pomaga roślinom rozwinąć dobry system korzeniowy w początkowej fazie wzrostu, co skutkuje zdrowszymi i wyższymi plonami.

• B-Mox® posiada certyfikat SKAL i jest dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym.

• Technologia B-Mox® jest domyślnie stosowana we wszystkich nasionach podkiełkowanych.

Innowacje w technologii nasion

Badania nad technologią nasion stanowią ważną część działalności Bejo. Naukowcy z naszego Działu Patologii Nasion zapewniają, że producenci mają zapewnione zdrowe nasiona na dobry start. Nasi specjaliści z Zakładu Fizjologii zabezpieczają i ulepszają naturalne właściwości nasion Bejo. Technologia formuły B-Mox® jest jednym z innowacyjnych wyników programów badawczych firmy Bejo w zakresie technologii nasion i stanowi część naszej ciągłej pracy nad dostarczaniem producentom nasion najwyższej jakości.

 

Taca demonstracyjna cebuli: B-Mox® versus nasiona niepodkiełkowane

 

"TECHNOLOGIA B-MOX® ZOSTAŁA OPRACOWANA SPECJALNIE Z MYŚLĄ O NOWOCZESNYCH METODACH UPRAWY, KTÓRE PODKREŚLAJĄ SILNĄ, MNIEJ WRAŻLIWĄ NA STRES ROŚLINĘ. JESTEŚMY DUMNI, ŻE OBOK MARCHWI I PIETRUSZKI KORZENIOWEJ WPROWADZAMY NASIONA CEBULI DO NASZEJ OFERTY B-MOX®. BĘDZIEMY KONTYNUOWAĆ NASZE BADANIA, PONIEWAŻ W DŁUŻSZEJ PERSPEKTYWIE WIDZIMY POTENCJAŁ TAKŻE W INNYCH GATUNKACH".

 

Dr Liesbeth van der Heijden
STARSZY PRACOWNIK NAUKOWY W DZIALE TECHNOLOGII NASION BEJO

Bejo

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.