Galerie
W poniższej galerii zdjęć zapraszamy Państwa na pole demonstracyjne odmian warzyw Bejo Zaden w Niderlandach. W minionym tygodniu miałem możliwość przyjrzenia się osiągnieciom hodowlanym zarówno w segmencie warzyw do produkcji konwencjonalnej oraz ekologicznej. Co prezentowała firma? Po przerwie, którą zafundowała nam pandemia w przedstawionym asortymencie odmian było bardzo dużo nowości. Jak zapewniał Paweł Glanowski z Bejo Poland, już niebawem będą one do Państwa dyspozycji. To co było mocno zauważalne w prezentowanych nowych odmianach, to nacisk hodowli na odporności roślin na patogeny. Przykładowo hodowcy kapusty koncentrują się na odporność na kiłę kapusty czy bakteriozy. W przypadku marchwi czy selera poza paletą odmian w tym nowościami zwrócono uwagę na możliwości uprawy poszczególnych kreacji w różnych zagęszczeniach. Przechodząc przez sałaty, warzywa kapustne widać było także rosnące zainteresowanie odmianami o różnej barwie, kształcie innym niż ten, do którego jesteśmy przyzwyczajeni dotychczas – np. kapusty stożkowe, płaskie, kalarepa
Jak wspominano wcześniej bardzo duża była również kolekcja i możliwość przyjrzenia się różnym odmianom wielu gatunków warzyw na certyfikowanym polu ekologicznym. Ponadto odmiany m.in. cebuli, marchwi, buraka ćwikłowego, pietruszki zebrano w dużej hali, co także pozwalało na ich ocenę czy porównanie między sobą.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.