Aktualności
2013-07-01 07:39
Na warzywach kapustnych mogą pojawi się pierwsze osobniki mszycy kapuścianej. Jest to niewielki pluskwiak równoskrzydły około 2 mm długości, szarozielony, z woskowym nalotem. Żeruje w koloniach.
Różne gatunki warzyw kapustnych:
Piętnówki
Na roślinach żerują gąsienice piętnówek:
UWAGA: wszystkie zabiegi chemiczne należy wykonać w godzinach wieczornych po odlocie pszczół!
Źródło: Komunikat warzywniczy z dnia 27 czerwca br. Bayer CropScience Polska
- Mszyca kapuściana (Brevicoryne brassicae)
Na warzywach kapustnych mogą pojawi się pierwsze osobniki mszycy kapuścianej. Jest to niewielki pluskwiak równoskrzydły około 2 mm długości, szarozielony, z woskowym nalotem. Żeruje w koloniach. Na skutek żerowania na liściach powstają jasne plamy. Liście zwijają się łyżeczkowato w kierunku kolonii mszyc.
Zwalczanie:
Po stwierdzeniu obecności 6 mszyc na 1 roślinie, zaleca się wykonanie zabiegu opryskiwania np. preparatem Proteus 110 OD w dawce 0,75 l/ha. Zabiegu opryskiwania Proteusem nie należy odkładać na późniejszy termin, ponieważ po 10-14 dni od pojawienia się pierwszych mszyc na roślinach pojawią się naturalni wrogowie mszyc: biedronki, złotooki, mszycarze, kusakowate i bzygowate. W razie potrzeby, kolejny zabieg przeciwko mszycom można wykonać preparatem Movento 100 SC w dawce 0,75 L/ha, który jest selektywny dla organizmów pożytecznych.
Piętnówki
Na roślinach żerują gąsienice piętnówek:
- Piętnówka kapustnica (Mamestra brassicae)
Młode gąsienice są jasnożółte, wraz z wiekiem ciemnieją i są zielone lub brunatne do czarnych, długości 40 - 45 mm. Początkowo żerują na liściach zewnętrznych, wygryzając duże okrągłe otwory (brzegi i nerwy są nienaruszone). Następnie wgryzają się do główek i róż, które są zanieczyszczone odchodami i gniją. Próg zagrożenia wynosi 4?5 gąsienic na 50 roślinach. - pietnówka brukiewka (Mamestra oleracea)
Gąsienice są zielone lub czerwonobrunatne, z 3 białymi pasami na grzbiecie i żółtymi pasami po bokach ciała. Długość około 40 mm. - Piętnówka chwastówka (Mamestra trifolii)
Gąsienice są od jasnozielonych do9 rudych, z ciemniejszymi pasami na grzbiecie i czerwonawo brązowymi paskami z białymi brzegami wzdłuż boków ciała, długość około 40 mm - Piętnówka rdestówka (Mamestra persicariae)
Gąsienice są zielonobrunatne z żółtym pasem na grzbiecie, długość około 45 mm.
Zwalczanie
Zabieg opryskiwania należy wykonać np. preparatem Proteus 110 OD w dawce 0,75 l/ha na najmłodsze stadia rozwojowe gąsienic, które są bardziej wrażliwe na insektycydy. Gąsienice piętnówek i błyszczki należy zwalczać przed wgryzieniem się do główek i róż.
UWAGA: wszystkie zabiegi chemiczne należy wykonać w godzinach wieczornych po odlocie pszczół!
Źródło: Komunikat warzywniczy z dnia 27 czerwca br. Bayer CropScience Polska
e-warzywnictwo.pl