Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 321 Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 322
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Zagrożenie szkodnikami w uprawach warzyw

Aktualności

2013-07-01 07:39
Na warzywach kapustnych mogą pojawi się pierwsze osobniki mszycy kapuścianej. Jest to niewielki pluskwiak równoskrzydły około 2 mm długości, szarozielony, z woskowym nalotem. Żeruje w koloniach.
Różne gatunki warzyw kapustnych:

  • Mszyca kapuściana (Brevicoryne brassicae)
    Na warzywach kapustnych mogą pojawi się pierwsze osobniki mszycy kapuścianej. Jest to niewielki pluskwiak równoskrzydły około 2 mm długości, szarozielony, z woskowym nalotem. Żeruje w koloniach. Na skutek żerowania na liściach powstają jasne plamy. Liście zwijają się łyżeczkowato w kierunku kolonii mszyc.

    Zwalczanie:
    Po stwierdzeniu obecności 6 mszyc na 1 roślinie, zaleca się wykonanie zabiegu opryskiwania np. preparatem Proteus 110 OD w dawce 0,75 l/ha. Zabiegu opryskiwania Proteusem nie należy odkładać na późniejszy termin, ponieważ po 10-14 dni od pojawienia się pierwszych mszyc na roślinach pojawią się naturalni wrogowie mszyc: biedronki, złotooki, mszycarze, kusakowate i bzygowate. W razie potrzeby, kolejny zabieg przeciwko mszycom można wykonać preparatem Movento 100 SC w dawce 0,75 L/ha, który jest selektywny dla organizmów pożytecznych.


Piętnówki
Na roślinach żerują gąsienice piętnówek:

  • Piętnówka kapustnica (Mamestra brassicae)
    Młode gąsienice są jasnożółte, wraz z wiekiem ciemnieją i są zielone lub brunatne do czarnych, długości 40 - 45 mm. Początkowo żerują na liściach zewnętrznych, wygryzając duże okrągłe otwory (brzegi i  nerwy są nienaruszone). Następnie wgryzają się do główek i róż, które są zanieczyszczone odchodami i gniją. Próg zagrożenia wynosi 4?5 gąsienic na 50 roślinach.

  • pietnówka brukiewka (Mamestra oleracea)
    Gąsienice są zielone lub czerwonobrunatne, z 3 białymi pasami na grzbiecie i żółtymi pasami po bokach ciała. Długość około 40 mm.

  • Piętnówka chwastówka (Mamestra trifolii)
    Gąsienice są od jasnozielonych do9 rudych, z ciemniejszymi pasami na grzbiecie i czerwonawo brązowymi paskami z białymi brzegami wzdłuż boków ciała, długość około 40 mm

  • Piętnówka rdestówka (Mamestra persicariae)
    Gąsienice są zielonobrunatne z żółtym pasem na grzbiecie, długość około 45 mm.

    Zwalczanie
    Zabieg opryskiwania należy wykonać np. preparatem Proteus 110 OD w dawce 0,75 l/ha na najmłodsze stadia rozwojowe gąsienic, które są bardziej wrażliwe na insektycydy. Gąsienice piętnówek i błyszczki należy zwalczać przed wgryzieniem się do główek i róż.


UWAGA: wszystkie zabiegi chemiczne należy wykonać w godzinach wieczornych po odlocie pszczół!

Źródło: Komunikat warzywniczy z dnia 27 czerwca br. Bayer CropScience Polska
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.