Aktualności
2012-07-23 12:52
Przędziorek chmielowiec (Tetranychus urtic) -groźny szkodnik fasoli, ogórków, selera oraz innych roślin uprawnych i dziko rosnących
Przędziorek chmielowiec (Tetranychus urtic)
Groźny szkodnik fasoli, ogórków, selera oraz innych roślin uprawnych i dziko rosnących Są to przezroczyste lub zielonkawe pajęczaki (wielkość: samice-0,5 mm; samce-0,35 mm). Szkody wyrządzają wszystkie stadia ruchome przędziorka. Żerują na spodniej stronie liścia pod pajęczyną. Na górnej stronie liści widoczne są liczne jasne plamki, które później żółkną i zasychają. Podczas suchej słonecznej pogody szkodnik bardzo szybko zasiedla rośliny.
Ochrona:
Mszyca ogórkowa (Aphis gossypii)
Dorosłe osobniki uskrzydlone są ciemnozielone, mszyce bezskrzydłe są żółtozielone z czarnymi syfonami. Zasiedla ogórki uprawiane w pobliżu szklarni lub tuneli, gdzie przede wszystkim występuje. Szkodnik zasiedla również pąki kwiatowe i zawiązki owoców. Rośliny są zahamowane we wzroście. Liście są łyżeczkowato zwinięte w kierunku kolonii mszyc. Szkodnik jest szczególnie groźny w początkowym okresie rozwoju roślin.
Ochrona:
Śmietka kapuściana (Delia radium)
Przy pomocy pułapek zapachowych odławiane są ciężarne samice 2 pokolenia śmietki kapuścianej. Jest to szkodnik warzyw z rodziny kapustowatych. Szkody wyrządzają białe beznogie larwy, długości około 7 mm. Larwy tego pokolenia żerują w głównych nerwach liści tworzących główkę, w różach kalafiora i brokuła, oraz w dolnej części łodygi i na korzeniach. Jeśli larwy uszkodzą korzenie to rośliny słabo rosną, więdną, można je łatwo wyciągnąć z ziemi. Uszkodzone główki i róże nie nadają się do handlu i konsumpcji.
Ochrona:
W dalszym ciągu (patrz wcześniejsze komunikaty) zagrożeniem na plantacjach:
Źródło: Komunikat warzywniczy z dnia 20 lipca 2012 Bayer CropScience Polska
Groźny szkodnik fasoli, ogórków, selera oraz innych roślin uprawnych i dziko rosnących Są to przezroczyste lub zielonkawe pajęczaki (wielkość: samice-0,5 mm; samce-0,35 mm). Szkody wyrządzają wszystkie stadia ruchome przędziorka. Żerują na spodniej stronie liścia pod pajęczyną. Na górnej stronie liści widoczne są liczne jasne plamki, które później żółkną i zasychają. Podczas suchej słonecznej pogody szkodnik bardzo szybko zasiedla rośliny.
Ochrona:
- brak środków (akarycydów) do ochrony ogórka, fasoli i selera przed przędziorkiem chmielowcem
Mszyca ogórkowa (Aphis gossypii)
Dorosłe osobniki uskrzydlone są ciemnozielone, mszyce bezskrzydłe są żółtozielone z czarnymi syfonami. Zasiedla ogórki uprawiane w pobliżu szklarni lub tuneli, gdzie przede wszystkim występuje. Szkodnik zasiedla również pąki kwiatowe i zawiązki owoców. Rośliny są zahamowane we wzroście. Liście są łyżeczkowato zwinięte w kierunku kolonii mszyc. Szkodnik jest szczególnie groźny w początkowym okresie rozwoju roślin.
Ochrona:
- Zabiegu opryskiwania nie odkładać i wykonać po pojawieniu się pierwszych kolonii, ponieważ po 10-14 dni od pojawienia się pierwszych mszyc na roślinach pojawią się ich wrogowie naturalni: biedronki, złotooki, mszycarze, kusakowate i bzygowate.
Śmietka kapuściana (Delia radium)
Przy pomocy pułapek zapachowych odławiane są ciężarne samice 2 pokolenia śmietki kapuścianej. Jest to szkodnik warzyw z rodziny kapustowatych. Szkody wyrządzają białe beznogie larwy, długości około 7 mm. Larwy tego pokolenia żerują w głównych nerwach liści tworzących główkę, w różach kalafiora i brokuła, oraz w dolnej części łodygi i na korzeniach. Jeśli larwy uszkodzą korzenie to rośliny słabo rosną, więdną, można je łatwo wyciągnąć z ziemi. Uszkodzone główki i róże nie nadają się do handlu i konsumpcji.
Ochrona:
- Odłowienie 2 samic dziennie w okresie 2 kolejnych dni jest sygnałem do wykonania zabiegu. Po odłowieniu tej ilości muchówek zabieg opryskiwania należy wykonać po 3 dniach przy temperaturze powietrza powyżej 20oC lub po 5-6 dniach przy temperaturach niższych. Opryskiwanie należy powtarzać 2-3 krotnie w zależności od czasu trwania nalotu muchówek na plantacje.
W dalszym ciągu (patrz wcześniejsze komunikaty) zagrożeniem na plantacjach:
- fasoli są zmieniki, które powodują ospowatość fasoli oraz mszyce,
- warzyw kapustnych - mszyca kapuściana, piętnówki, bielinki, błyszczka
- jarzynówka i tantniś krzyżowiaczek,
- cebuli i pora - wciornastki.
Źródło: Komunikat warzywniczy z dnia 20 lipca 2012 Bayer CropScience Polska
e-warzywnictwo.pl