Aktualności
![](pliki/2016/06/Nowy-obraz4.jpg)
Zarządzeniem z dnia 7 marca 2016 r. powołany został Zespół do spraw reformy instytucjonalnej systemu bezpieczeństwa żywności, którego zadaniem jest opracowanie propozycji zmian systemowych dotyczących nadzoru nad bezpieczeństwem żywności oraz koncepcji zmian w organizacji i funkcjonowaniu służb inspekcyjnych, w tym projektów ustaw niezbędnych do przeprowadzenia reformy instytucjonalnej systemu bezpieczeństwa żywności. Bezpieczeństwo żywności zdefiniowane zostało jako ?podstawy do zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzkiego i interesów konsumentów związanych z żywnością, ze szczególnym uwzględnieniem zróżnicowania podaży żywności, w tym produktów tradycyjnych, z jednoczesnym zapewnieniem sprawnego funkcjonowania rynku wewnętrznego?. Do tej pory w Polsce istnieje rozproszony model nadzoru nad bezpieczeństwem żywności. Jest on wykonywany przez 5 instytucji kontrolnych, a mianowicie: Państwową Inspekcję Sanitarną (PIS), Inspekcję Weterynaryjną (IW), Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa(PIORiN), Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) oraz Inspekcję Handlową (IH).
Najważniejszym celem zakładanej przebudowy systemu bezpieczeństwa żywności w naszym kraju jest stworzenie zintegrowanego nadzoru i efektywnej kontroli w całym łańcuchu produkcyjnym i żywnościowym, ?od pola do stołu?, który będzie się opierać na następujących zasadach:
- nauka dla polskiej żywności - koordynacja badań realizowanych przez instytuty i uczelnie będzie zadaniem Narodowej Rady Naukowej Bezpieczeństwa Żywności,
- jedna inspekcja - działające obecnie inspekcje zostaną zintegrowane i połączone w jedną Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ),
- efektywne zarządzanie,
- dobrze zaplanowany i przeprowadzony proces.
Integracja systemu kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności na wszystkich etapach produkcji została wskazana jako jeden z celów programowych Rządu, jak również uwzględnione w Programie Działań Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do realizacji w latach 2015 ? 2019.
Więcej szczegółów dotyczących nowych założeń reformy w najbliższym wdaniu raportu kwartalnego.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: inf. prasowa MRiRW