Aktualności
Marchew, to warzywo o bardzo dużym gospodarczym znaczeniu w naszym kraju. Jej produkcja w Polsce prowadzona jest na aż ok. 22 tys. hektarów. Jej uprawa nie należy do łatwych. Przed producentami nieustannie stawia się wyzwania, głównie jakościowe – podwyższania bezpieczeństwa żywności. Aby sprostać sytuacji rynkowej planowanie produkcji polowej ciągle jest łamigłówką z wieloma niewiadomymi. Na wynik produkcyjny ogromny wpływ ma dobór odmian. W firmie Bejo od wielu lat hodowla marchwi traktowana jest priorytetowo, dlatego podczas konferencji zwrócona zostanie uwaga na szczególne cechy wyróżniających się w ostatnich sezonach odmian. Dużo będzie informacji z zakresu żywienia i ochrony roślin. Co zrobić, aby dokarmić, ochronić marchew lepiej niż zwykle? Będzie o tym mowa. Poruszymy te trudne tematy. Trudne, ponieważ m.in. możliwości ochrony marchwi w sytuacji nieustannie ograniczanej palety herbicydów, fungicydów czy insektycydów wymaga szczególnego podejścia m.in. do doboru stanowiska, odmiany, nawozów etc. w celu osiągnięcia wysokiego wyniku produkcyjnego. ZAPRASZAMY!
TERMIN:
7 marca 2022 r., godz. 19:00
Organizatorzy:
OGLĄDAJ NAS NA ŻYWO NA: portalu e-warzywnictwo.pl, profilu FB lub kanale YouTube e-warzywnictwo.pl,
Uczestnictwo w webinarium jest bezpłatne, dostępne zarówno na komputerze, smartfonie jak i tablecie.
Bądź z nami i wygraj 1 milion nasion marchwi oraz 20 milionów granulek bardzo dobrego nawozu!
Eksperci:
Łukasz Dulęba, Bejo Poland
Wykład pt.: Marchew dla wymagającego świeżego rynku
Drodzy Producenci za nami sezon, w którym w bardzo wielu rejonach ogrodnicy ponownie doświadczyli ekstremalnych zjawisk pogodowych. Czy w Twoim rejonie opady deszczu dostarczyły dostateczna ilość wody potrzebnej podczas kiełkowania nasion? Prowadzisz produkcję marchwi na obszarach, gdzie nawadnianie nie jest możliwe? Wiemy, że ma to kluczowy wpływ na wschody a co za tym idzie na wystarczającą ilość roślin na hektarze, a to z kolei decyduje o wysokości plonu. Jak „złagodzić” niekorzystny wpływ tych czynników na uprawę? Można użyć odpowiedniej formy nasion, np. podkiełkowanych. Zastanawiasz się nad wyborem odmiany marchwi, chcesz uprawiać i dostarczać korzenie swoim odbiorcom przez znaczną część roku? Jesteś ciekawy trendów w produkcji tego warzywa w innych krajach europejskich? Zapraszam na moją prezentację 7 marca o godz. 19.00. Zapraszam! Łukasz Dulęba |
Maciej Wita, BASF Polska
Wykład pt.: Czy zgnilizna twardzikowa, to jedyna choroba przechowalnicza marchwi?
System ochrony marchwi z pełną zdrowotnością przechowalniczą i zachowaniem przemiennego stosowania substancji aktywnych
Gdy zadamy pytanie, co zagraża marchwi w przechowalni usłyszymy „zgnilizna twardzikowa”. Faktycznie, jest to główna choroba przechowalnicza, którą producenci doskonale znają i w zdecydowanej większości wiedzą, jak sobie z nią radzić. Ale czy jest to jedyna choroba, jaka może zagrażać jakości marchwi podczas przechowywania? Niestety nie. Jednak znajomość chorób przechowalniczych to jedno, ale by zachować wysoką skuteczność stosowanych fungicydów potrzebne jest przemienne stosowanie substancji aktywnych. Służy to zapobieganiu powstawaniu odporności wśród patogenów. Tyle w teorii, a jak to wygląda w praktyce? Często gdy się przyjrzymy poszczególnym produktom różnią się one między sobą głównie nazwą handlową zawierając w swoim składzie albo te same substancje aktywne, albo substancje między sobą się różnią, ale mają ten sam mechanizm działania na patogeny. Jakie zatem choroby zagrażają marchwi podczas przechowywania i jak zachować zasadę przemiennego stosowania substancji aktywnych? Czy w ochronie marchwi jest to możliwe? Na te pytania odpowiem podczas mojego wystąpienia w poniedziałek 7 marca o godz. 19:00.
Zapraszam! Maciej Wita |
Jakub Gęsicki, Bejo Poland
Wykład pt.: Jakość marchwi determinuje wydajność odmiany. Rozwój produkcji marchwi
W produkcji marchwi dla przetwórstwa (mrożenie, soki, susz, kostka itd.) jest wiele czynnikami wpływających na efekt finalny. Od odpowiedniego doboru odmiany przez, warunki uprawy, agrotechnikę, po wysokość plonu, ale również to co najważniejsze w ostatnie lata – parametry jakościowe surowca. Zakłady przetwórcze stawiają coraz wyższe normy jakościowe przed producentem, co czyni uprawę marchwi przemysłowej jeszcze trudniejszą. Wartość biologiczna dostarczanego surowca jest obecnie najważniejszym kierunkiem zarówno dla zakładów, jak i producentów. Stawiając na rozwój tego kierunku, musimy dobrać idealne odmiany, które spełnią nasze jak i odbiorcy wymagania. Ważny jest kolor, plon, zdrowotność ale i poziom azotanów w korzeniach czy pozostałości pestycydów. Zespół Bejo skupia się na dopasowaniu swojej hodowli do różnych wymagań. Chcemy, by mieli Państwo odpowiedni dobór asortymentu spełniający najwyższe wymagania rynku. Kierunek przetwórczy jest w Polsce bardzo zróżnicowany pod względem przeznaczenia surowca, dlatego służymy pomocą w drodze do sukcesu. O dopasowaniu odmiany dla przetwórstwa, kierunkach w jakim zmierza rynek oraz o wielu ważnych aspektach tej produkcji opowiem już 7 marca na webinarze marchwiowym. Zapraszam! Jakub Gęsicki |
Wojciech Kopeć, Yara Poland
Wykład pt.: Ekonomia nawożenia marchwi – nawożenie za grosze
Opłacalność produkcji marchwi jest bardzo zróżnicowana. Co możemy zrobić, aby produkować taniej i zarobić więcej? Podstawą uzyskania odpowiedzi są kalkulacje kosztów jednostkowych i zestawienie ich z realiami rynkowymi. Jakość nawozów, ich rozpuszczalność, formy zawartych składników, nośniki czy termin i sposób ich dostarczenia roślinom, to czynnik, o których należy pamiętać dobierając właściwą strategię nawożenia. W trakcie webinarium porównam koszty z sezonu 2021 produkcji marchwi na świeży rynek oraz tej dla przemysłu przetwórczego z realiami jakie wg prognoz czekają nas w 2022.
Zapraszam! Wojtek Kopeć |