Zapraszamy na webinarium: Profesjonalna i dochodowa uprawa dyni. Podpowiedzi na sezon 2023 - 27.02 godz. 19:00
Dynia pochodzi z tej samej rodziny botanicznej co melon i ogórek, dlatego ma bardzo podobne wymagania agrotechniczne i termiczne. Jest rośliną światłolubną i ciepłolubną, o bardzo dużym zapotrzebowaniu na wodę, wrażliwą na wiosenne i jesienne przymrozki, które negatywnie wpływają na rozwój zarówno roślin, jak i owoców. W XVI wieku hiszpańscy żeglarze sprowadzili dynię do Europy. Rodzina dyniowate obejmuje obecnie około 130 rodzajów i ponad 800 gatunków. Bardzo szeroka jest oferta odmian dyni. Które odmiany do uprawy w bieżący sezonie poleca firma Enza Zaden? Rekomendacje oraz charakterystyki odmian będą przedstawione podczas webinaru 27 lutego. Dołącz do naszego webinaru, aby poznać wysoko plonujące dynie, o wysokiej zawartości odżywczej, bogate w składniki mineralne. Będzie także mowa o żywieniu. Żywieniu, które wpływa na tylko na plon, ale i jakość dyni. Gość specjalny podpowie nam na co zwraca się uwagę w handlu tym warzywem.
Do zobaczenia 27 lutego 2023 r.
GODZ. 19:00
Ekspertami, którzy podzielą się wiedzą będą:
Piotr Pietrzak, Enza Zaden
Tytuł wykładu: Który typ dyni pozwoli na zysk w nadchodzącym sezonie?
Jesteście Państwo ciekawi, który z typów dyni wybrać by zysk był największy? Zapraszam na webinar 27 lutego. Wskaże plusy, ale i minusy wyboru poszczególnych dyni. Jeżeli uprawiacie dynię piżmową, to omówię: Szara czyli dynia do sprzedaży przez pół roku. Przybliżę: W uprawie mamy też dynię prowansalską. Warto wiedzieć, że to nie tylko królowa ekologicznej produkcji. Powiem o: I na koniec szkolenia zostawię typ Hellowen. Zastanowimy się dlaczego to: Dołączcie do webinaru w poniedziałek 27 lutego!
Zapraszam! Piotr Pietrzak |
Hubert Tabor, Yara Poland
Tytuł wykładu: Nawożenie to nie tylko plon
Dynie od kilku lat zyskuje na znaczeniu. Dziś można w Polsce wyróżnić trzy główne nurty uprawy dyni. 1) Dynia przemysłowa / uprawiana z przeznaczeniem na mrożenie, przeciery, soki. 2) Dynia bez łupinowa / uprawiana z przeznaczeniem na nasiona, olej. 3) Dynia świeżorynkowa / uprawia z przeznaczenie do bezpośredniego spożycia. Podczas poniedziałkowego webinaru chcę zwrócić Państwa uwagę właśnie na dynie świeżorynkową. Ponieważ to właśnie odmiany w tym typie znaczą coraz więcej w polskiej strukturze uprawy. Dynia jako owoc staje się podstawą zrównoważonego żywienia. Jest polecana przez dietetyków oraz znajduję uznanie u wielu restauratorów. Natomiast aby była dostępna dla konsumentów cały rok i cieszyła nas swoim smakiem musimy zadbać o jej jakość już od pierwszych dni uprawy, jeszcze przed jej wysadzenie lub wysianiem w pole. Jak zadbać o to zrobić aby dynia spełniała wymagania jakościowe świeżego rynku? Jeśli chcecie Państwo usłyszeć odpowiedź na to pytania zapraszam na webinar. Często w rozmowach z Państwem pojawiają się pytania. Dlaczego dynia słabo kwitnie, zrzuca zawiązki, miękinie i łatwo się odkształca, ma przebarwienia na liściach, ma odbarwienia na owocach? Czy rożne odmiany dyni potrzebują różnego nawożenia? Postaram się dla Państwo przygotować odpowiedzi na powyższe pytania. Zapraszam w poniedziałek 27.02.2023, godz. 19:00 Hubert Tabor |
GOŚĆ SPECJALNY: Paweł Myziak z firmy ‘Euro-Papryka’ Hurtownia Owoców i Warzyw przybliży tajniki handlu dynią produkowaną na rynek warzyw świeżych. Zwróci uwagę na oczekiwania kupców dyni.
Webinar będzie transmitowany na: E-WARZYWNICTWO.PL, FACEBOOK ORAZ YOUTUBE E-WARZYWNICTWO.PL
Rejestracja nie jest potrzebna. BĄDŹ Z NAMI I WYGRAJ CENNE NAGRODY!
ORGANIZATORZY: