Aktualności
2012-08-08 08:22
Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Ścinawie, na żółtych patisonach zrobił złoty interes, a przy nim liczni rolnicy, którzy zdecydowali się na prowadzenie plantacji tych warzyw.

Na Dolnym Śląsku rozpoczął się wysyp patisonów i gorączkowy zbiór tych miniaturowych dyń. To świetny przykład, jak małe i lokalne może stać się wielkie. Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Ścinawie, na żółtych patisonach zrobił złoty interes, a przy nim liczni rolnicy, którzy zdecydowali się na prowadzenie plantacji tych warzyw.
Teofil Szelwika kilka lat temu zachwycił się patisonami. Wizja żółtych płaskich dysków z ząbkowanym brzegiem w marynacie skłoniła go do rozpoczęcia eksperymentu - uprawy nieznanych wcześniej patisonów na niewielkich plantacjach. Dziś firma produkuje rocznie 700 tysięcy słoików patisonów.
Źródło: tvp.pl
e-warzywnictwo.pl