Polityka i społeczeństwo
W dniu 8 września br. ukazało się rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 895/2001 uwzględniające zmiany w dotychczas obowiązującym na unijnej liście produktów o chronionych nazwach geograficznych produkcie pochodzącym z Hiszpanii ? papryce słodkiej ?Pimiento Asado del Bierzo?. Wprowadzona zmiana dotyczyła jedynie dookreślenia miejsca produkcji ? obszaru geograficznego. W pierwotnej specyfikacji stwierdzono bowiem, że obszar produkcji rolnej i obszar obróbki i pieczenia papryki pokrywają się i obejmują 17 gmin regionu Bierzo. Zaproponowana zmiana polega na niestosowaniu ograniczeń geograficznych do obszaru obróbki, aby pieczenie papryki można było wykonywać w każdym regionie. Żadne bowiem aspekty naturalne związane z położeniem geograficznym nie wpływają na produkt podczas pieczenia papryki.
Przypomnijmy, iż nazwa chroniona dotyczy papryki ekotypu Bierzo, przeznaczonej do spożycia przez ludzi w postaci suszonej lub konserwowej.
Źródło: FAMMU/FAPA