Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 85 Grafika reklamowa nr 85
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Znaczny spadek eksportu polskich pomidorów i kapusty pekińskiej

Znaczny spadek eksportu polskich pomidorów i kapusty pekińskiej

2015-01-22 15:27
Według danych Eurostatu eksport warzyw świeżych i grzybów w okresie od lipca do października 2014 r. zmniejszył się o 3,7 proc. w stosunku do tego samego okresu w roku poprzednim wynosząc 223 tys. t.

Według danych Eurostatu eksport warzyw świeżych i grzybów w okresie od lipca do października 2014 r. zmniejszył się o 3,7 proc. w stosunku do tego samego okresu w roku poprzednim wynosząc 223 tys. t ? informują analitycy BGŻ.

Przyczyną spadku, w największym stopniu, było ograniczenie wywozu warzyw do Rosji. Eksport tych produktów do krajów poza UE-28, biorąc pod uwagę okres pierwszych czterech miesięcy sezonu 2014/2015, zmniejszył się o 36 proc. r/r. Wzrósł natomiast eksport warzyw z Polski do krajów Unii Europejskiej - o 13,9 proc. do 171 tys. t. Było to jednak konsekwencją wysokiej produkcji i niskich cen warzyw w Polsce, a nie wzrostu popytu w Unii. Podaż warzyw w krajach Wspólnoty jest w bieżącym sezonie również wysoka.

W największym stopniu obniżyła się sprzedaż zagraniczna pomidorów (-22 proc. do 46 tys. t), podobnie jak kapusty pekińskiej (-23 proc. do 11 tys. t), dla których rynek Federacji Rosyjskiej w 2013 roku był najważniejszym rynkiem zbytu. Jeśli chodzi o kapustę białą i czerwoną, zanotowano łączy wzrost eksportu o 4 proc., choć już w samym październiku obserwować było znaczne osłabienie wywozu (- 25 proc.).

Łączny eksport marchwi obniżył się o 7 proc. w stosunku do pierwszych czterech miesięcy sezonu 2013/2014 (14,7 tys. t). Przy czym, podobnie jak w przypadku innych warzyw, dotyczył głównie rynków wschodnich - sprzedaż do krajów UE wzrosła o 25 proc. r/r (12,5 tys. t). Co ciekawe, o 2 proc. zwiększył się łączny eksport pieczarek z  Polski, za co głównie odpowiadał wzrost do krajów poza UE (+10 proc. r/r). Wolumen spadku w całości kompensowany był wzrostem eksportu do Białorusi, wynoszącym 7 tys. t, tj. blisko 190 proc. r/r.


Źródło: BGŻ
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.