Aktualności
Kalafior i brokuł, to bardzo ważne gatunki warzyw w naszym kraju. Uprawa tych warzyw nie należy do łatwych w coraz bardziej zmiennych i nieprzewidywalnych warunkach pogodowych. W ostatnich sezonach dużym wyzwaniem jest odpowiednia ochrona roślin przed szkodnikami i chorobami. Niewątpliwie mączlik warzywny, śmietka kapuściana, bakteriozy dokuczają w wielu gospodarstwach, nie pozwalają wykorzystać potencjału plonotwórczego odmian. A tych jest coraz więcej. Hodowcy wypracowali już odmiany kalafiora, którym nie straszne słonce – nie przebarwiają się czy brokuły o wysoko wyniesionej róży, co ułatwia zbiór i zmniejsza nakłady na pracę. Bardzo intersujące są „Dwuzadaniowe kalafiory Seminis”. Uprawiając je to Ty decydujesz czy zbierasz ja na świeży rynek czy dla przemysłu. Kluczowym zagadnieniem staje się również nawożenie, które należy planować mając na uwadze nie tylko plon. Produkcja to jedno a sprzedaż, to drugi z puzzli istotnych w przedsięwzięciu kalafiorowym czy brokułowym. Podczas akademii będą z nami goście z firm, którzy podpowiedzą co w handlu może przynieść nadchodzący sezon.
Zapraszamy na „AKADEMIA UPRAWY KALAFIORA I BROKUŁU – online”, podczas której przedstawione zostaną najnowsze informacje z zakresu:
- Odpowiedni dobór odmian – kluczem do sukcesu uprawy – rekomendacje Seminis – uprawa pod świeży rynek – Piotr Dutkowski
- Wyzwania 2023 w ochronie warzyw kapustnych – Radosław Suchorzewski
- Jak uzyskać plon i jakość? Czyli podstawy w doborze odmian dla przemysłu przetwórczego – rekomendacje Seminis – Radosław Grabowski
- Nawożenie to nie tylko plon – Hubert Tabor
Goście specjalni:
Z firmy Greenyard Frozen Poland: Perspektywy na nadchodzący sezon - Małgorzata Bruska-Ciechacka
Z firmy Agrosar: Handel krajowy oraz eksport kalafiora. Wysoka jakość i planowanie produkcji, to część sukcesu dochodowości kalafiora – Szczepan Sarota
30 stycznia, godz. 19.00
Organizatorzy:
BAYER/Seminis, Greenyard, Agrosar, Yara
Uczestnictwo w webinarium jest bezpłatne, dostępne zarówno na komputerze, smartfonie, jak i tablecie. Nie ma potrzeby rejestracji. Prosimy bądźcie z nami 30 stycznia o godz. 19.00
OGLĄDAJ NA ŻYWO NA
GOŚCIE SPECJALNI
Małgorzata Bruska-Ciechacka, Agro Greenyard Frozen Poland
Wykład pt.: Perspektywy na nadchodzący sezon
Szczepan Sarota z firmy Agrosar
Wykład pt.: Handel krajowy oraz eksport kalafiora. Wysoka jakość i planowanie produkcji, to część sukcesu dochodowości kalafiora
Eksperci:
Piotr Dutkowski, Rozwój rynku – kapusta, kalafior, brokuł w firmie Bayer/Seminis
Wykład pt.: Odpowiedni dobór odmian – kluczem do sukcesu uprawy – rekomendacje Seminis – uprawa pod świeży rynek
Kalafior i brokuł pod zapotrzebowanie świeżego rynku uprawiany w Polsce jest w całym okresie wegetacji. Aby być konkurencyjnym na rynku krajowym czy europejskim trzeba mieć wysoka jakość tworu oraz ciągłość dostaw – tutaj nasza genetyka będzie bardzo pomocna. Podczas spotkania podpowiem Państwu, jak odpowiednio dobrać odmiany pod termin zbioru. Znana już i sprawdzona Fortaleza, nowość Predazzo i Lavaredo to „mocne” odmiany kalafiora, które spełniają wysokie wymagania rynku. Jeśli szukasz brokułu o wysokiej zdrowotności, który łatwo się wycina – to wybierz SV1002BL oraz Taipei – więcej szczegółów przedstawię podczas spotkania.
Zapraszam! Piotr Dutkowski |
Radosław Suchorzewski, Grower Manager Fruit / Vegetables / Potatoes w Bayer Polska
Wykład pt.: Wyzwania 2023 w ochronie warzyw kapustnych
Kolejny sezon uprawy warzyw kapustnych przed nami. Z czym, z jakim problemem/ami przyjdzie zmierzyć się producentom tych warzyw w nowym sezonie? Śmietka kapuściana, mszyce, mączlik, tantniś a może już zapomniana paciornica krzyżowianka będzie największym wyzwaniem w ochronie? Jak skutecznie prowadzić ochronę i na co szczególnie zwracać uwagę w czasie kiedy liczba substancji aktywnych i stosowanych preparatów zmniejsza się? Środki ochrony roślin to jedno z narzędzi jakim dysponuje producent, którymi warto/trzeba się wesprzeć, co jeszcze warto wiedzieć? Czy warto i trzeba wyciągać wnioski z poprzedniego sezonu – o tym, i o tamtym też… porozmawiamy w poniedziałkowy wieczór 30 stycznia.
Radek Suchorzewski |
Radosław Grabowski, Menedżer ds. Kluczowych Klientów w firmie Bayer/Seminis,
Współpraca z Przemysłem Przetwórczym w Polsce
Wykład pt.: Jak uzyskać plon i jakość? Czyli podstawy w doborze odmian dla przemysłu przetwórczego – rekomendacje Seminis
Wybierając odmianę kalafiora czy brokułu do uprawy dla przemysłu podstawą jest osiągnięcie wysokiego plonu – to możesz mieć z odmianami Seminis. Dlaczego? Otóż Giewont dobrze znany jest z rekordowych plonów, ale podczas akademii online opowiem również o naszych uniwersalnych nowościach: Predazzo i Lavaredo. Mocne okrycie róży naszych odmian to jest to co wyróżnia je na rynku, a producentom daje dłuższe okno zbioru oraz wysokiej jakości produkt. Planujesz nasadzenia brokułu – Ttianium, Andersia, Taipei, SV1002BL – koniecznie wysłuchaj 30 stycznia br. naszych zaleceń, jak z nimi osiągać wysokie plony. Odmiany te wyróżniają się wysoko wyniesioną różą ponad liście – dzięki temu cechują się bardzo dobrą zdrowotnością oraz szybkim zbiorem – więcej szczegółów podczas spotkania. Zapraszam! Radosław Grabowski |
Hubert Tabor, doradca agronomiczny Yara Poland
Wykład pt.: Nawożenie to nie tylko plon
Gdy mówmy o nawożeniu zazwyczaj koncentrujemy swoje myśli na wielkości plonu. W trakcie webinarium, które odbędzie się w poniedziałek 30.01.2023r. postaram się zwrócić Państwa uwagę na inne aspekty odżywiania roślin. Dziś nie jest trudno wyprodukować dużo, natomiast coraz trudniej jest uzyskać wysoką jakość plonu, a to właśnie dzięki niej możemy podnieść opłacalność produkcji w gospodarstwa. Wspólnie zastanówmy się od czego zacząć nawożeni, jak je zaplanować, jakie formy nawozów wybrać i w jakich ilościach je zastosować. Zapraszam wszystkich Państwa, którzy chcą utrwalić swoją wiedzę na temat odżywiania brokułów i kalafiorów, jak również tych którzy chcą ją poszerzyć do udziału w akademii kalafiorowo-brokułowej online. |
ORGANIZATORZY