Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 85 Grafika reklamowa nr 85
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Analiza cen rynku warzyw w 2011 roku

Analiza cen rynku warzyw w 2011 roku

2012-01-22 13:10
W listopadzie 2011 r. w porównaniu z październikiem br. obniżały się ceny skupu większości warzyw. Na rynku produktów świeżych potaniała cebula (od 10% do 14% w zależności od przeznaczenia), kapusta biała (o 12%) i buraki (od 2% do 12%).

W listopadzie 2011 r. w porównaniu z październikiem br. obniżały się ceny skupu większości warzyw. Na rynku produktów świeżych, w zakładach przetwórczych, a także w firmach eksportowych potaniała cebula (od 10% do 14% w zależności od przeznaczenia), kapusta biała (o 12%) i buraki (od 2% do 12%). Ponadto spośród warzyw przemysłowych potaniała marchew (o 8%), a spośród przeznaczonych na eksport kapusta pekińska (o 15%). Więcej natomiast płacono za pomidory szklarniowe (o 71%), pieczarki (o 5%) i marchew do bezpośredniego spożycia (o 2%).

Spośród warzyw kierowanych na eksport podrożały: pomidory (o 18%), kapusta czerwona, pietruszka i selery. W handlu hurtowym wzrosły ceny pomidorów (o 49%), ogórków (o 24%), buraków (o 12%) oraz marchwi (o 4%), a obniżyły się: kapusty białej (o 24%) i cebuli (o 6%). W relacji do listopada 2010 r. w skupie i w hurcie odnotowano spadek cen warzyw, prócz pietruszki, która podrożała o 7%. W skupie najbardziej obniżyły się ceny kapusty białej (od 67% do 74%) i cebuli (od 57% do 69%). Ponadto na rynku produktów świeżych niższe w stosunku do ubiegłego roku były ceny skupu buraków (o 49%), marchwi (o 26%) i pomidorów (o 21%); w zakładach przetwórczych kalafiorów różyczkowanych (o 39%), brokułów różyczkowanych (o 28%), pietruszki (o 29%), buraków (o 20%) i marchwi (o 4%), a w firmach eksportowych: kapusty czerwonej (o 71%), pekińskiej (o 50%), selerów (o 47%), buraków (o 42%), pomidorów (o 35%) i marchwi (o 31%). Pieczarki na rynku produktów świeżych były droższe o 5%.

W handlu hurtowym stwierdzono spadek cen: kapusty białej (o 65%), cebuli (o 58%), buraków (o 30%), marchwi (o 14%), pomidorów (o 25%) i ogórków (o 7%). W październiku 2011 r., w stosunku do września, w handlu detalicznym potaniała: cebula (o 17%), selery (o 11%), kapusta biała (o 10%), pory (o 9%) marchew (o 7%) i buraki ćwikłowe (o 5%), a podrożały: ogórki gruntowe (o 52%), pomidory (o 30%), papryka (o 9%) i kalafiory (o 5%) W niewielkim stopniu obniżyła się cena pieczarek. W tym samym okresie ceny większości przetworów warzywnych prawie nie zmieniły się, prócz ogórków konserwowych, które podrożały o 4%. W relacji do października 2010 r. w handlu detalicznym obniżyły się ceny wszystkich warzyw, a najbardziej: kapusty białej (o 51%), pomidorów (o 36%), selerów (o 32%), cebuli (o 31%) i w mniejszym stopniu (poniżej 20%): buraków, porów, marchwi, papryki, ogórków i kalafiorów. Ceny pieczarek wzrosły o 2%. Spośród przetworów warzywnych odnotowano wzrost cen: szpinaku mrożonego (o 11%), mrożonych mieszanek warzywnych (o 9%), kalafiorów mrożonych (o 6%), ogórków konserwowych i koncentratu pomidorowego (o 4%) oraz kukurydzy konserwowej (o 3%). Ceny pozostałych przetworów utrzymały się na poziomie zbliżonym do zeszłorocznego. We wrześniu 2011 r., w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego, średnie i duże zakłady przetwórcze o 69% zwiększyły produkcję konserw warzywnych i o 20% warzyw mrożonych, a produkcję soku pomidorowego zmniejszyły o 10% i marynat o 7%.

We wrześniu 2011 r. wyeksportowano 34,9 tys. ton warzyw świeżych o wartości 18,0 mln EUR. W stosunku do września 2010 r. wolumen eksportu warzyw zwiększył się o 7%, a jego wartość zmniejszyła się o 7%. Na zwiększenie wolumenu eksportu wpłynął 15-procentowy wzrost sprzedaży cebuli, 13-procentowy pomidorów i 3-procentowy kalafiorów. Obniżył się natomiast o 30% eksport kapusty, o 16% marchwi i o 7% ogórków. We wrześniu br. wyeksportowano 39,2tys. ton przetworów warzywnych o wartości 28,4 mln EUR. Eksport przetworów był niższy o 10%, a jego wartość o 5%. Niższa o 43% była sprzedaż suszy, o 10%mrożonek i o 8% marynat oraz konserw.

Import warzyw świeżych we wrześniu 2011 r. wyniósł 8,9 tys. ton, a jego wartość 6,1 mln EUR. W porównaniu z wrześniem 2010 r. ilość zakupionych warzyw świeżych była niższa o 53%, a ich wartość o 42%. Do tak znacznego spadku importu przyczynił się o 76% niższy zakup cebuli, o 59% kapusty, o 57% marchwi, o 56% pomidorów i o 23% czosnku. Wyższy o 13% był wolumen importu papryki. W tym okresie import przetworów warzywnych wyniósł 17,5 tys. t, a ich wartość 16,8 mln EUR. W odniesieniu do września 2010 r. wielkość zakupu przetworów warzywnych obniżyłasię o 10%, a wartość o 3%. Mniej o 28% zakupiono konserw, o 20% koncentratu pomidorowego, i o 4% suszy. Wzrósł o 30% import marynat i o 9% mrożonek.


Źródło: Biuletyn Analizy Tendencje Oceny Rynek Rolny - grudzień 2011 r. - Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

Zapraszamy do śledzenia aktualnych cen na rynkach hurtowych - więcej w zakładce ceny skupu - notowania
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.