Analiza cen rynku warzyw w 2011 roku
W listopadzie 2011 r. w porównaniu z październikiem br. obniżały się ceny skupu większości warzyw. Na rynku produktów świeżych, w zakładach przetwórczych, a także w firmach eksportowych potaniała cebula (od 10% do 14% w zależności od przeznaczenia), kapusta biała (o 12%) i buraki (od 2% do 12%). Ponadto spośród warzyw przemysłowych potaniała marchew (o 8%), a spośród przeznaczonych na eksport kapusta pekińska (o 15%). Więcej natomiast płacono za pomidory szklarniowe (o 71%), pieczarki (o 5%) i marchew do bezpośredniego spożycia (o 2%).
Spośród warzyw kierowanych na eksport podrożały: pomidory (o 18%), kapusta czerwona, pietruszka i selery. W handlu hurtowym wzrosły ceny pomidorów (o 49%), ogórków (o 24%), buraków (o 12%) oraz marchwi (o 4%), a obniżyły się: kapusty białej (o 24%) i cebuli (o 6%). W relacji do listopada 2010 r. w skupie i w hurcie odnotowano spadek cen warzyw, prócz pietruszki, która podrożała o 7%. W skupie najbardziej obniżyły się ceny kapusty białej (od 67% do 74%) i cebuli (od 57% do 69%). Ponadto na rynku produktów świeżych niższe w stosunku do ubiegłego roku były ceny skupu buraków (o 49%), marchwi (o 26%) i pomidorów (o 21%); w zakładach przetwórczych kalafiorów różyczkowanych (o 39%), brokułów różyczkowanych (o 28%), pietruszki (o 29%), buraków (o 20%) i marchwi (o 4%), a w firmach eksportowych: kapusty czerwonej (o 71%), pekińskiej (o 50%), selerów (o 47%), buraków (o 42%), pomidorów (o 35%) i marchwi (o 31%). Pieczarki na rynku produktów świeżych były droższe o 5%.
W handlu hurtowym stwierdzono spadek cen: kapusty białej (o 65%), cebuli (o 58%), buraków (o 30%), marchwi (o 14%), pomidorów (o 25%) i ogórków (o 7%). W październiku 2011 r., w stosunku do września, w handlu detalicznym potaniała: cebula (o 17%), selery (o 11%), kapusta biała (o 10%), pory (o 9%) marchew (o 7%) i buraki ćwikłowe (o 5%), a podrożały: ogórki gruntowe (o 52%), pomidory (o 30%), papryka (o 9%) i kalafiory (o 5%) W niewielkim stopniu obniżyła się cena pieczarek. W tym samym okresie ceny większości przetworów warzywnych prawie nie zmieniły się, prócz ogórków konserwowych, które podrożały o 4%. W relacji do października 2010 r. w handlu detalicznym obniżyły się ceny wszystkich warzyw, a najbardziej: kapusty białej (o 51%), pomidorów (o 36%), selerów (o 32%), cebuli (o 31%) i w mniejszym stopniu (poniżej 20%): buraków, porów, marchwi, papryki, ogórków i kalafiorów. Ceny pieczarek wzrosły o 2%. Spośród przetworów warzywnych odnotowano wzrost cen: szpinaku mrożonego (o 11%), mrożonych mieszanek warzywnych (o 9%), kalafiorów mrożonych (o 6%), ogórków konserwowych i koncentratu pomidorowego (o 4%) oraz kukurydzy konserwowej (o 3%). Ceny pozostałych przetworów utrzymały się na poziomie zbliżonym do zeszłorocznego. We wrześniu 2011 r., w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego, średnie i duże zakłady przetwórcze o 69% zwiększyły produkcję konserw warzywnych i o 20% warzyw mrożonych, a produkcję soku pomidorowego zmniejszyły o 10% i marynat o 7%.
We wrześniu 2011 r. wyeksportowano 34,9 tys. ton warzyw świeżych o wartości 18,0 mln EUR. W stosunku do września 2010 r. wolumen eksportu warzyw zwiększył się o 7%, a jego wartość zmniejszyła się o 7%. Na zwiększenie wolumenu eksportu wpłynął 15-procentowy wzrost sprzedaży cebuli, 13-procentowy pomidorów i 3-procentowy kalafiorów. Obniżył się natomiast o 30% eksport kapusty, o 16% marchwi i o 7% ogórków. We wrześniu br. wyeksportowano 39,2tys. ton przetworów warzywnych o wartości 28,4 mln EUR. Eksport przetworów był niższy o 10%, a jego wartość o 5%. Niższa o 43% była sprzedaż suszy, o 10%mrożonek i o 8% marynat oraz konserw.
Import warzyw świeżych we wrześniu 2011 r. wyniósł 8,9 tys. ton, a jego wartość 6,1 mln EUR. W porównaniu z wrześniem 2010 r. ilość zakupionych warzyw świeżych była niższa o 53%, a ich wartość o 42%. Do tak znacznego spadku importu przyczynił się o 76% niższy zakup cebuli, o 59% kapusty, o 57% marchwi, o 56% pomidorów i o 23% czosnku. Wyższy o 13% był wolumen importu papryki. W tym okresie import przetworów warzywnych wyniósł 17,5 tys. t, a ich wartość 16,8 mln EUR. W odniesieniu do września 2010 r. wielkość zakupu przetworów warzywnych obniżyłasię o 10%, a wartość o 3%. Mniej o 28% zakupiono konserw, o 20% koncentratu pomidorowego, i o 4% suszy. Wzrósł o 30% import marynat i o 9% mrożonek.
Źródło: Biuletyn Analizy Tendencje Oceny Rynek Rolny - grudzień 2011 r. - Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
Zapraszamy do śledzenia aktualnych cen na rynkach hurtowych - więcej w zakładce ceny skupu - notowania