Bonduelle się rozrasta
Grupa Bonduelle, która zajmuje się przetwarzaniem warzyw - mrożenie i konserwowanie - nabyła węgierską firmę Cannery Kelet-Food. Zajmuje się ona produkcją konserwowanej kukurydzy oraz groszku na potrzeby lokalnego rynku. W 2011 r. firma wyprodukowała 15 000 t żywności w puszkach. Jej moce przerobowe są jednak dużo większe. Pozwalają na wyprodukowanie nawet 30 000 ton przetworów.
Przejęcie Cannery Kelet-Food umacnia firmę Bonduelle na rynkach Europy Środkowej, które są dynamicznie rozwijającym się. Grupa Bonduelle jest obecna na Węgrzech od 20 lat i produkuje 130 000 ton żywności w puszkach - głównie kukurydzę i groch. Ma ona również zakład produkcyjny także w Polsce - w Gniewkowie (województwo kujawsko-pomorski). Powstała w 1992 r. Bonduelle Polska jest jedną z najbardziej dynamicznych filii w Koncernie Bonduelle. Fabryka w Gniewkowie produkuje rocznie już około 40 000 ton warzyw przetworzonych - mrożonych i konserwowych. Wyjątkową dumą gniewkowskiego zakładu jest groszek konserwowy i mrożony, brokuły, pieczarki i cukinia, a także fasole suche. Do osiągnięć firmy Bonduelle w Polsce należy też wprowadzenie na krajowy rynek brokułu i jego spopularyzowanie wśród polskich konsumentów.
Źródło: Bonduelle