Aktualności
Z dnia na dzień przybywa krajowych nowalijek. Sprzyjająca aura wpływa na wyższą podaż i niższe ceny. Około 20 proc. taniej, w porównaniu do cen sprzed roku, sprzedawane są pomidory i ogórki.
Pomidory zwykłe, od 5,50 zł do 9,00 zł za kilogram, malinowe są droższe. Ogórki od 4,00 do 5,00 złotych za kilogram. Tydzień wcześniej, niż rok temu, pojawiła się w sprzedaży botwina. W ofercie hurtowej Rynku w Broniszach pęczek kosztuje od 3,85 do 4 złotych. Szpinak krajowy 7,00 - 8,00 zł/kg.
Ciepła pogoda wpływa na szybsze dojrzewanie szklarniowych nowalijek i większe dostawy. Krajowe ogórki wyparły już z Rynku Hurtowego Bronisze import. Jest już w sprzedaży rabarbar w cenie od 6 do 7 zł za kilogram.
Krajowa rzodkiewka sprzedawana jest, w ofercie hurtowej, 2 zł za pęczek (opakowania po 30 szt), importowana jest o 30 groszy tańsza. Szczypiorek w cenie od 80 groszy do 1,10 zł. Ceny szczypiorku na identycznym poziomie jak w 2015 roku.
Sukcesywnie drożeją warzywa z ubiegłorocznych zbiorów, jest to typowa tendencja przednówkowa. Przyspieszone prace polowe spowodowały, że część producentów-dostawców zajmuje się siewem i sadzeniem.
Ziemniaki w cenie od 90 groszy do 1,30 zł za kilogram, co w porównaniu z cenami sprzed roku, jest dwa razy drożej. Analizując ceny warzyw ubiegłorocznych trzeba zwrócić uwagę na niższe zbiory w 2015 roku, spowodowane długotrwałą suszą. Zbiory ziemniaków w 2015 roku wyniosły zaledwie 6,3 mln ton i było około 18 proc. niższe niż w 2014 roku.
Importerzy sprowadzają ?stare? ziemniaki z krajów Beneluksu. Cena hurtowa za importowane, przechowalnicze ziemniaki jest na poziomie cen krajowych. Są już także młode ziemniaki pochodzące z Maroka, Cypru i Francji w cenie hurtowej 2,5 zł (worki po 15 kg).
Z warzyw ubiegłorocznej produkcji rosną także ceny cebuli. Teraz, w zależności od jakości, wahają się pomiędzy 1,30 a 1,70 zł za kilogram. Kapusta biała jest w cenie od 1,00 do 1,60 zł za kilogram i jest to 80 proc. drożej niż w kwietniu 2015 roku. Według danych GUS, zbiory warzyw gruntowych w 2015 roku, oszacowano na 3,7 mln ton, co oznacza spadek produkcji około 20 proc. czyli 1/5 w porównaniu z 2014 r.
Należy spodziewać się dalszego wzrostu cen warzyw ubiegłorocznych przy jednoczesnym spadku cen i rosnącej podaży warzyw nowalijkowych.
Źródło: bronisze