Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Rynek Archiwum

Ceny warzyw mrożonych wyższe niż rok temu

Rynek

2015-10-22 08:51
Według notowań Foodnews, przeciętna cena mrożonej cebuli z Polski w pierwszej połowie października br. wynosiła 0,43 euro/kg i była aż o 23 proc. wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Mniejsza podaż niektórych mrożonek warzywnych na rynku unijnym przekłada się na wysokie ceny tych produktów. Według informacji przedstawionych przez Foodnews, na rynku brakuje szczególnie mrożonej cebuli, kalafiorów oraz brokułów. Mniejsza jest również podaż marchwi, pietruszki a także fasolki szparagowej - podali analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

Według notowań Foodnews, przeciętna cena mrożonej cebuli z Polski w  pierwszej połowie października br. wynosiła 0,43 euro/kg i była aż o  23 proc. wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Obrót pozostałymi produktami, ze względu na brak bądź niskie zapasy jest niewielki. W całym sezonie 2015/2016 można spodziewać się jednak wyraźnie wyższych cen.

Wpływ na wzrosty będzie miała przede wszystkim podaż w Polsce, która jest kluczowym graczem na rynku unijnym jeśli chodzi o mrożonki warzywne. Według danych GUS krajowa produkcja mrożonych warzyw, w  pierwszych ośmiu miesiącach br. wyniosła 325 tys. t i była o 1,7 proc. niższa niż przed rokiem. Biorąc jednak pod uwagę prognozowaną skalę zmniejszenia produkcji warzyw świeżych w Polsce można spodziewać się większej dynamiki spadku mrożonek w ostatnim kwartale br. Co więcej, PROFEL (Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw) w  sierpniu br. wskazywało, że warzyw do przetwórstwa, ze względu na susze może być znacząco mniej niż przed rokiem również w krajach zachodnich UE.

Mniejsza podaż warzyw do przetwórstwa spowodowała również wzrost cen surowca w skupach krajowych. Według notowań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, ceny skupu cebuli obieranej do przetwórstwa średnio we wrześniu br. wynosiły 1,11 zł/kg i były o  48 proc. wyższe niż w analogicznym okresie przed rokiem. W przypadku kalafiorów i brokułów różyczkowanych, wzrosty cen we wrześniu br., w  stosunku do września 2014 r. wyniosły po 7 proc. do poziomu odpowiednio 1,68 i 1,13 zł/kg. Za marchew na kostkę zakłady przetwórcze płaciły we wrześniu 0,35 zł/kg - o 30 proc. więcej niż przed rokiem. Dynamiką spadkową charakteryzowały się natomiast ceny skupu zielonego groszku, który skupowany był w cenach 1,13-1,16 zł/kg - w stosunku do 1,35 zł/kg średnio rok wcześniej, oraz fasoli szparagowej za którą płacono 0,74 zł/kg w stosunku do 0,77 zł/kg rok wcześniej.

Źródło: Banku BGŻ BNP Paribas

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.