Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Chętnie jemy pomidory i ogórki

Aktualności

2013-06-24 11:43
Statystyczny Polak w tym roku zje ponad 100 kg warzyw i ich przetworów, czyli trochę mniej niż w poprzednich latach. Najchętniej sięgamy po pomidory i ogórki.
Statystyczny Polak w tym roku zje ponad 100 kg warzyw i ich przetworów, czyli trochę mniej niż w poprzednich latach. Najchętniej sięgamy po pomidory i ogórki - poinformowała Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Zaznaczyła, że chodzi zarówno o domową konsumpcję, jak i w placówkach gastronomicznych. Według danych GUS, które przywołuje Instytut, w 2011 r. zjedliśmy 106 kg warzyw i ich przetworów, a rok wcześniej - dwa kilo więcej. W latach 2000-2001 przeciętnie zjadaliśmy po 120 kg rocznie. Statystyki te nie uwzględniają ziemniaków.
Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko te warzywa i przetwory, które jemy w  domu, to okazuje się, że w ostatnich trzech latach statystyczny Polak spożył 59-60 kg rocznie. Jemy więcej pomidorów, sałaty, cukinii i  bakłażanów, a mniej niż kilka lat temu - kapusty i buraków.
Średnio mieszkaniec naszego kraju zjada blisko 10 kg pomidorów rocznie, 7 kg ogórków, ok. 6,7 kg kapusty, ponad 6 kg marchwi i ok. 10 kg pozostałych warzyw, m.in. bakłażanów, cukinii i sałaty.
Produkcja warzyw gruntowych i spod osłon w 2012 r. wyniosła ok. 5,1 mln ton wobec 5,5 mln rok wcześniej. Jak zaznaczyła ekspertka, w Polsce najwięcej uprawia się kapusty, marchwi i cebuli. Rośnie uprawa warzyw w  szklarniach i w tunelach foliowych.
Zdaniem Strojewskiej tegoroczna produkcja warzyw gruntowych będzie nieco mniejsza niż w 2012 r., a ceny warzyw - trochę wyższe w porównaniu z ubiegłym rokiem.
Rzeczniczka rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska poinformowała, że w ostatnich dniach drożeją: kapusta, kalafiory, młoda marchew, włoszczyzna i ziemniaki. Taniej można kupić natomiast ogórki, pomidory i fasolkę szparagową.
Kilogram ogórków kosztuje w hurcie 1,5-2,0 zł, pomidorów spod osłon 2,5-3,3 zł, fasolki 5-8 zł/kg, kapusty - 0,9-1,2 zł/kg, młodej marchewki 2,5-3,0 zł. Jak zwykle o tej porze roku drożeją warzywa korzeniowe z  ubiegłorocznej produkcji - najbardziej marchew, której dostawy już się kończą. Więcej niż w 2012 roku zapłacimy też za młode ziemniaki. W  hurcie odmiana Irga sprzedawana jest od 1,73 do 2,13 zł/kg, a wczesna odmiana Irys od 1,10 do 1,30 zł za kilogram; rok temu było to 86 groszy za kilogram - poinformowała Skoczewska.

Źródło: ppr.pl
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.