Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 321 Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 322
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Odmiany Archiwum

Czy w Europie zabraknie warzyw dla przetwórstwa?

Odmiany

2013-05-23 11:05
Ze zdecydowanym opóźnieniem mamy do czynienia w zbiorach wczesnej marchwi odmiany "baby", a ta sama sytuacja dotyczy także brokułów czy fasoli.

Jak poinformował PROFEL - Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i  Warzyw, w wielu państwach unijnych producenci zarówno puszkowanych produktów ogrodnictwa jak i mrożonek obawiają się o wielkość dostaw ze  zbiorów z bieżącego roku. Zimno oraz intensywne opady na południu Europy oraz bardzo długa zima w jej północnych częściach zdecydowanie negatywnie wpłynęła na bieżącą produkcję warzyw.

Na dzień dzisiejszy występują niedobory w dostawach wielu produktów ogrodnictwa skierowanych do przetwórstwa. Przede wszystkim problem dotyczy zielonego groszku - tu zwłaszcza ucierpiały jego uprawy w  Hiszpanii, Portugalii oraz na Węgrzech. Z uwagi na silne opady o około 60% zredukowano zbiory szpinaku w Hiszpanii a jego prognozowane zbiory we Francji, Belgii, Holandii, czy Niemczech na dzień dzisiejszy opóźnione są już o ponad 25 dni. Ze zdecydowanym opóźnieniem mamy do czynienia w zbiorach wczesnej marchwi odmiany "baby", a ta sama sytuacja dotyczy także brokułów czy fasoli. Zdaniem europejskich przetwórców pomału brakuje już zapasów z poprzedniorocznych zbiorów, a widoki na bieżący sezon nie wyglądają zbyt optymistycznie - po pierwsze zdecydowanie opóźnione zbiory, a także bardzo niska jakość produktów czy wreszcie ich spora redukcja w tegorocznym wolumenie produkcji. Według opublikowanych danych za rok 2012 już widać spadek wobec roku 2011 ilości warzyw skierowanych do przetwórstwa, a co za tym idzie i wyrobów przetworzonych - puszkowanych jak i mrożonych. Poniższa tabela prezentuje dane za poprzednie okresy z wyłączeniem słodkiej kukurydzy, pomidorów oraz ziemniaków


Wolumen produkcji warzyw przetworzonych, tony
2011 2012
warzywa mrożone 3 232 300 3 124 000
warzywa puszkowane 2 108 000 2 005 300

Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.