Aktualności
FAOSTAT opublikował najnowsze dane dotyczące produkcji pomidorów w krajach europejskich w roku 2009. W sumie w omawianym 2009 roku w całej Europie zebrano łącznie 23 195 819 ton pomidorów wobec 20 731 814 ton rok wcześniej - wzrost produkcji o 12%. W 2009 roku największym producentem z 30% udziałem w łącznych zbiorach były Włochy z produkcją na poziomie 6877,4 tys. ton. Od lat w europejskiej czołówce obok Włoch utrzymują się producenci tacy jak Hiszpania, Rosja, Ukraina czy Grecja. W sumie w roku 2009 ta piątka państw stanowiła ponad 73% udział w łącznych zbiorach na terenie Europy. Przed dwoma lat poza Włochami spore zbiory odnotowała wspomniana już Hiszpania - 4603,6 tys. ton i kolejno Rosja - 2170,4 tys. ton, Ukraina - 2040,8 tys. ton oraz Grecja z wynikiem 1350,0 tys. ton. Łącznie wszystkie pozostałe kraje europejskie zebrały w roku 2009 6153,6 tys. to pomidorów. Jak wynika z danych FAOSTAT, lata 2005-2009 to okres znacznych spadków w zbiorach w wybranych krajach europejskich. Największe straty w tym okresie ponieśli między innymi Łotwa - spadek produkcji o nawet 100%, Litwa - o 66% oraz Słowenia - o 34%. Największe wzrosty w ostatnich latach odnotowały natomiast Bośnia i Hercegowina - wzrost produkcji pomidorów o przeszło 50% oraz Ukraina - +39% i Chorwacja - +29%.
Źródło: FAMMU/FAPA