Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 85 Grafika reklamowa nr 85
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Fazor na ograniczenie strat cebuli

Fazor na ograniczenie strat cebuli

2012-08-13 13:35
Nakłady na produkcję cebuli są tak wysokie, że ważna jest nie tylko ilość, ale także jakość plonu. Pozbiorcze straty podczas przechowywania cebuli mogą sięgać kilkudziesięciu procent.

Nakłady na produkcję cebuli są tak wysokie, że ważna jest nie tylko ilość, ale także jakość plonu. Pozbiorcze straty podczas przechowywania cebuli mogą sięgać kilkudziesięciu procent. Spowodowane są przede wszystkim wyrastaniem w szczypior i w korzenie, utratą wody lub gniciem główek. Stosowanie hydrazydy kwasu maleinowego poprawia zdolności przechowalnicze cebuli.

W przypadku produkcji cebuli z zamiarem jej przechowywania na uwagę zasługuje zabieg ? opryskiwanie preparatem Fazor 80 SG, który poleca się wykonać na plantacji w momencie, gdy około 50% roślin ma załamany szczypior, ale liście są jeszcze zielone. Przypada to na około 14 dni przed wykopywaniem główek. Preparat Fazor 80 SG to środek z grupy regulatorów wzrostu i rozwoju roślin, który w swoim składzie zawiera 80% soli potasowej hydrazydu kwasu maleinowego. Działa ona układowo, a przemieszczając się z liści do główki, poprzez zmniejszanie ilości auksyn zapobiega wyrastaniu cebuli w szczypior i korzenie. Stosuje się go raz w sezonie. Należy podkreślić, że zabieg powinno się wykonać, gdy temperatura powietrza jest poniżej 26°C, gleba jest wilgotna, a z prognozy pogody wynika, że przez 24 godz. nie będzie opadów deszczu. Do sporządzenia cieczy użytkowej poleca się wykorzystanie 4 kg preparatu/ha, natomiast zalecana ilość wody to 300 l/ha.

Zakładając, że 1 kg środka kosztuje ok. 80-90 zł i stosuje się 4 kg Fazoru/ha to koszt preparatu są na poziomie ok. 320-360 zł/ha. Przy cenie cebuli 0,50 zł/kg jest to 640-720 kg tego warzywa. Warto to uwzględnić podejmują decyzję o wykonaniu zabiegu, bądź nie.


Autor: Robert Solarski
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.