Aktualności
Obecnie Hiszpania to największy, światowy eksporter brokułów. Średnioroczny wolumen eksportu tego warzywa waha się w granicach około 250,0 tys. ton o wartości przeszło 200,0 mln euro.
Największym importerem hiszpańskich brokułów są pozostałe kraje unijne, z największym tu odbiorcą Wielką Brytanią gdzie corocznie kierowane jest około 45% łącznej wysyłki. Poza Wielką Brytanią spore ilości importuje także rynek niemiecki 15% oraz bardzo zbliżoną ilość holenderski. Poza liczącą się na świecie pozycją eksportera Hiszpania to także jeden z największych producentów tego warzywa w sumie brokuły uprawiane są w tym kraju na powierzchni ponad 30,0 tys. ha, a rekordowe zbiory roku 2012 to ponad 360,5 tys. ton. Największe brokułowe zagłębie to region Murcii ze zbiorami na poziomie nawet ponad 172,0 tys. ton, spore ilości tego warzywa pochodzą również z Nawarry czy Andaluzji - po około 50,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: freshplaza