Aktualności
W 2016 roku Hiszpania odnotowała rekordowy wolumen eksportu ogórków - w sumie wysłano ich 633,5 tys. ton - to największa ilość w historii eksportu tych warzyw, a w stosunku do ostatnich dziesięciu lat wzrost aż o 41,2 proc. w ujęciu ilościowym - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: hortoinfo es.
Dla porównania dokładnie 10 lat temu Hiszpanie eksportowali około 448,7 ty. ton ogórków. Również w przypadku wartości eksportowanych ogórków - w minionym roku osiągnęła ona rekordową wysokość niemal 550,0 mln euro - to o 47,8% więcej wobec roku 2007 kiedy za wysyłane ogórki eksporterzy uzyskali 371,5 mln euro.
Ubiegłoroczna, średnia cena eksportowa hiszpańskich ogórków kształtowała się na poziomie 0,87 euro/kg. Największym powodzeniem te hiszpańskie warzywa cieszyły się w omawianym okresie na rynku niemieckim - 246,6 tys. ton o wartości ponad 214,0 mln euro. W sumie na niemiecki rynek skierowano niemal 39% łącznego eksportu hiszpańskich warzyw. Na drugim miejscu pod względem importu z Hiszpanii znalazła się Wielka Brytania z wynikiem 85,9 tys. ton ogórków o wartości ponad 72,0 mln euro, a na trzecim Holandia 85,7 tys. ton za sumę 77,3 mln euro. Poza tym około 52,8 tys. ton ogórków kupili Francuzi oraz na piątym miejscu Polacy z wynikiem 32,5 tys. ton.
Fammu/Fapa