Reklama
Grafika reklamowa nr 290
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Holenderski eksport warzyw szklarniowych

Aktualności

2013-06-21 08:12
W sumie w roku 2012 produkcja warzyw szklarniowych to 1,607 mln ton wobec 1,605 mln ton w roku 1,656 mln ton w roku 2010. Najwięcej w minionym roku zebrano pomidorów 805,0 tys. ton oraz 410,0 tys. ton ogórków i 345,0 tys. ton papryki słodkiej.

W minionym, 2012 roku Holendrzy wyeksportowali łącznie 1,353 mln ton warzyw szklarniowych pochodzących z rodzinnej produkcji ? przy czym wyliczenie to obejmuje grupkę 4 podstawowych warzyw ? wobec 1,377 mln ton w roku 2011 oraz 1,442 mln ton w roku 2010.

W eksporcie warzyw szklarniowych (holenderskich) dominowały jak co roku pomidory, których w roku 2012 wysłano łącznie 721,4 tys. ton wobec 738,2 tys. ton rok wcześniej. Na drugim miejscu znalazły się ogórki z wynikiem 301,7 tys. ton oraz kolejno słodka papryka ? 294,1 tys. ton oraz bakłażany z wynikiem nieco ponad 36,0 tys. ton.W sumie w minionym roku Holendrzy zaimportowali łącznie 638,0 tys. ton warzyw szklarniowych wobec 708,0 tys. ton w roku 2011. W sumie sumując wysyłkę warzyw szklarniowych tych pochodzących z rodzimych zbiorów oraz częściowo tych pochodzących z reeksportu Holandia w roku 2012 wysłała poza granice łącznie wszystkich warzyw szklarniowych 1,955 mln ton wobec 2,076 mln ton rok wcześniej oraz 1,929 mln ton w roku 2010.
Największymi odbiorcami holenderskich warzyw są od lat Niemcy, następnie Wielka Brytania, Szwecja oraz Francja i Czechy. W sumie w roku 2012 produkcja warzyw szklarniowych to 1,607 mln ton wobec 1,605 mln ton w roku 1,656 mln ton w roku 2010. Najwięcej w minionym roku zebrano pomidorów 805,0 tys. ton oraz 410,0 tys. ton ogórków i 345,0 tys. ton papryki słodkiej.


Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Primeur
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.