W sumie embargiem objętych zostanie pięć produktów z rynku owoców i warzyw, w tym przede wszystkim mango, 2 rodzaje bakłażanów, owoce taro oraz warzywo z rodziny dyniowatych.
W sumie w roku 2012 produkcja warzyw szklarniowych to 1,607 mln ton wobec 1,605 mln ton w roku 1,656 mln ton w roku 2010. Najwięcej w minionym roku zebrano pomidorów 805,0 tys. ton oraz 410,0 tys. ton ogórków i 345,0 tys. ton papryki słodkiej.
W pierwszej światowej piątce plasują się pomidory, cebula, kapusta ogórki oraz bakłażany, których łączne zbiory stanowi w sumie ponad 45% wszystkich zebranych warzyw na świecie w minionym roku.
W roku 2010 produkcja warzyw wyniosła prawie 877,0 wobec niecałych 915,0 mln ton rok wcześniej. W roku 2010 największą grupę produktową na świecie stanowiły jak co roku pomidory.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.