Aktualności
W niedzielę 2 czerwca br. w Zespole Szkół przy ul. Parkowej 6 w Skomlinie o godzinie 17:30 odbędą się pierwsze warsztaty warzywno-owocowe w ramach III edycji kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców".
Spotkanie poprowadzi specjalista-dietetyk i ekspert kampanii Alicja Kalińska. Podczas spotkania opowie o zaletach warzyw i owoców w codziennej diecie dziecka, doradzi, jak przekonać dzieci do spożywania tych produktów oraz pokaże, w jaki sposób najlepiej podawać je dzieciom.
To już trzecia edycja ogólnopolskiej kampanii społeczno-edukacyjnej ?Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców". W tym roku organizatorzy - Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych kierują działania przede wszystkim do rodziców i opiekunów, którzy odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu nawyków żywieniowych dzieci.
- W trakcie kampanii zamierzamy kontynuować współpracę z Polskim Radiem i uczestniczyć w akcjach organizowanych w ramach koncertów Lata z Radiem. Podczas tych imprez planujemy udział doradców żywieniowych w ramach tzw. punktów dietetycznych. Eksperci-dietetycy będą doradzać rodzicom, jak zachęcić dzieci do jedzenia owoców i warzyw oraz tłumaczyć, jak ważne znaczenie w codziennej diecie mają te produkty. W punktach dietetycznych odbywać się będą warsztaty dla dzieci - poprzez rozmowę i zabawy eksperci będą zachęcać najmłodszych do spożywania warzyw i owoców. Warsztatom towarzyszyć będą również gry i zabawy - m.in. w zgadywanie smaków, zapachów czy kształtów tych produktów.W planach mamy również udział w Pikniku z Programem Poznaj Dobrą Żywność, organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Niezależnie od pikników Lata z Radiem, chcemy zorganizować pilotażowe warsztaty dla rodziców - we współpracy z wybranymi szkołami i przedszkolami. Będą one prowadzone przez ekspertów-dietetyków w wybranych miastach w Polsce. Podczas warsztatów rodzice dowiedzą się, jak ważne są warzywa i owoce w codziennej diecie dzieci, jakie błędy najczęściej popełniają w zakresie żywienia dzieci, jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw i owoców, a także nauczą się, jak przygotować posiłki i skonstruować jadłospis dla dziecka z uwzględnieniem warzyw i owoców - informuje FBZPR
Spożycie owoców w Polsce w 2012 r. (40,92 kg/osoba) spadło w porównaniu z 2002 r. o blisko 8 kg na osobę. W porównaniu z rokiem 2011 wyraźny wzrost odnotowały jedynie jabłka o 1,8 kg. Równie niekorzystnie przedstawia się spożycie warzyw i ich przetworów. Porównując rok 2012 (59,52 kg/osoba) z 2002, zauważamy blisko pięciokilogramowy spadek na osobę. Spadek dotyczy wszystkich warzyw branych pod uwagę w zestawieniu: kapusty, kalafiorowatych, pomidorów, ogórków, buraków, marchwi i cebuli .
- Chcemy aktywnie włączyć rodziców w proces kreowania właściwych postaw żywieniowych u dzieci i pokazać, jak można przekonać je do spożywania warzyw i owoców. W związku z tym, że produkty te odgrywają ogromną rolę w ich rozwoju ? nie możemy o nich zapominać komponując codzienne posiłki. Pragniemy też zwrócić uwagę rodziców, że dzieci biorą przykład z nas, dorosłych. Stąd tak ważne jest, by również nasze posiłki były odpowiednio przygotowane - dodaje Agnieszka Falba, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców".
Źródło: ppr.pl