Aktualności
Monisia F1 - ogórek partenokarpny z wigorem i potencjałem plonowania...
... szybko się regeneruje, rośliny nie plonują rzutami, mają krótkie międzywęźla, owoce nie przerastają a udział plonu wczesnego jest dużo wyższy niż u odmian wolno zapylających - mówił Mariusz Kąkol z firmy Monsanto podczas spotkania zorganizowanego 17 lipca w okolicy Kalisz.
17 lipca firma Monsanto w miejscowości Russów k. Kalisza zaprezentowała producentom ogórka nową odmianę do uprawy w gruncie - Monisia F1 (marka Seminis). Prezentacja odmiany odbyła się na 2,3-hektarowym polu produkcyjnym Anny i Dariusza Kąkol, w sumie w gospodarstwie ogórki produkowane są na 7,3 ha.
Anna i Dariusz Kąkol - gospodarze spotkania oraz na drugim planie (z lewej) Marcin Piechota i Mariusz Kąkol z firmy Monsanto
Uczestnicy spotkania w Russowie
Plantacja z odmianą Monisia F1 została założona z siewu nasion wprost do gruntu (12 maja). Nasiona wysiano w rozstawie rzędów 1,45 m z uwzględnieniem, co 25 m przejazdów na tzw. samolot do zbioru owoców. Mariusz Kąkol wraz z Marcinem Piechotą z firmy Monsanto przybliżyli zebranym producentom walory odmiany Monisia F1. Rośliny tej odmiany posiadają silny wigor, z umiarkowaną tendencją do tworzenia i wzrostu pędów bocznych. Otwarty pokrój roślin umożliwia łatwe prowadzenie i zbiór owoców. Owoce są kształtne, wyrównane, cylindryczne, zachowujące dobrą proporcję między długością i średnicą. Mają bardzo dobrą jakość i trwałość po zbiorze. Skórka jest ciemnozielona z jaśniejszym marmurkiem na wierzchołku i grubą brodawką, co można zaobserwować na przyczepie z zebranym dziś plonem - zaznaczali przedstawiciele Monsanto.
Monisia F1 to odmiana polecana do kiszenia i do konserwowania
W gospodarstwie Państwa Kąkol ogórki odmiany Monisia F1 zbierane są co 48 godzin
Ogórki odmiany Monisia F1
Monisia F1 daje wysoki plon wczesny oraz całkowity. Owoce stanowią doskonały produkt na "świeży" rynek oraz do przetwórstwa (kiszenie, konserwowanie). Badania COBORU potwierdzają przydatność odmiany Monisia F1 do kiszenia. Chciałbym tu przekazać, że nie należy się bać używać odmian partenokarpnych do kiszenia. Jest to tylko kwestia odmianowa i żywienia roślin. Wiele odmian partenokarpnych dobrze się kisi. Dodam, że Monisia wygrała konkurs smakowy przeprowadzony w Stacji COBORU w Tarnowie k. Ząbkowic Śląskich - mówił Marcin Piechota.
Marcin Piechota zwracał uwagę na wysoką jakość ogórków odmiany Monisia F1 oraz brak tendencji do przerastania owoców
Producenci przybyli na spotkanie zwracali uwagę na wysoki koszt nasion odmian partenokarpnych ogórka. Przykładowo zakup nasion Monisia F1 w 2018 r. przy założeniu, że obsada wynosi 36 tys. nasion/ha, to koszt ok. 3700 zł (z uwzględnieniem promocji jaka była 3 + 1). Zapytałem czy warto tyle wydać. W odpowiedzi na pytanie padły następujące argumenty: w gospodarstwie do 15 lipca z 2,3-hektarowej plantacji Monisia F1 zebrano 30 ton ogórka wielkości 6-12 cm a z plantacji innej odmiany o wolnym zapyleniu, ale z areału 5 ha uzyskano w tym samym czasie 32 tony. Czyli z 1 ha mamy 2-krotnie więcej. A ponosimy te same nakłady na zbiór czy inne zabiegi agrotechniczne - odpowiedział Mariusz Kąkol.
Nawożenie ogórków w Russowie
Wojciech Kopeć omówił żywienie ogórków na plantacji w Russowie. Podkreślił, że zalecenia oparte zostały na analizie gleby wykonanej na początku kwietnia. Wykazała ona m.in. alkaliczny odczyn (poziom pH 7,4) oraz niedobór fosforu, dlatego przed siewem zalecono zastosowanie superfosfatu prostego (200 kg/ha) oraz YaraMila Complex (500 kg/ha). Doradca zwrócił uwagę producentów na specyficzne zachowanie roślin ogórka względem azotu. Warto pamiętać, że w produkcji tego warzywa nie należy wykorzystywać nawozów azotowych z formą amidową. Mocznik zastosowany na polu przechodzi przemiany, podczas których wydzielające się gazy mogą uszkadzać np. młode rośliny a w późniejszym okresie wegetacji forma ta lub dawki azotu powyżej 150 kg N/ha mogą powodować znaczne wydłużanie międzywęźlami, co utrudnia zbiór. Ponadto W. Kopeć nie polecał w produkcji ogórka stosować dużych dawek azotu przed siewem nasion. Dlaczego? Ponieważ wówczas dochodzi do intensywnego rozwoju części nadziemnej, a co za tym idzie większych uszkodzeń mechanicznych blaszek liściowych podczas wietrznej pogody czy zbiorów.
Wojciech Kopeć z firmy Yara akcentował znaczenie analizy gleby w poprawnym żywieniu roślin ogórka
Rośliny Monisia F1 odżywione wg programu nawozowego firmy Yara
Poza nawożeniem posypowym w Russowie stosowano także dolistne żywienie ogórków - do 15 lipca 6-krotnie. Wykorzystano m.in. YaraVita Actisil, Kristalon Zielony, KristaLeaf Foto, YaraVita Mangan F, YaraLiva Calcinit + Superba Mikromix, Kristalon Pomarańczowy + YaraVita Thiotrac.
Ochrona ogórków w Russowie
Ochronę roślin przed agrofagami w Russowie omówił Radosław Suchorzewski z firmy Bayer. Specjalista podkreślił, że w bieżącym suchym dotychczas sezonie nie było dużej presji chorób na plantacjach ogórków, ale należało wykonywać zabiegi zapobiegawcze, ponieważ przy produkcji, gdzie zaangażowane są duże środki finansowe nie ma miejsca na chwilowe odstępstwa od profilaktyki. Radosław Suchorzewski akcentował, że aktualnie przyszły pogody, w których presja mączniaka rzekomego może być duża za sprawą sprzyjających warunków - temperatury i wilgotności powietrza - do rozwoju sprawcy mączniaka.
Radosław Suchorzewski z firmy Bayer informował, że aktualnie są korzystne warunki do rozwoju mączniaka rzekomego na plantacjach ogórka
Tegoroczny sezon to duża presja szkodników - zmienika i wciornastków
Do zabiegów polecał zapobiegawczy i interwencyjny fungicyd Infinito 687,5 SC (1,6 l/ha) na przemian z preparatami zawierającymi substancje czynne z innych grup chemicznych. Podczas spotkania poruszono także kwestie rosnącego zagrożenia ze strony szkodników - zmienika lucernowiec oraz wciornastków. Z wciornastkami jest trudno. Wysokie temperatury skracają cykl rozwojowy tego szkodnika do kilkunastu dni. W innych gatunkach obserwuje się, że zabiegi blokowe, co 3-4 dni skutecznie ograniczają jego populację. Przy nawadnianiu roślin deszczownią w pewnym stopniu ogranicza się liczbę wciornastków - mówił Radosław Suchorzewski.
Marcin Bartczak
Krótkie międzywęźla, to cecha charakterystyczna dla odmiany Monisia F1
Radosław Grabowski (z lewej) oraz Mariusz Kąkol z firmy Monsanto
W gospodarstwie zbierano owoce frakcji 6-12 cm