Odmiany
Po analizie odwiedzin artykułów o tematyce "cebulowej" w archiwum portalu e-warzywnictwo.pl widzimy, że coraz częściej ostatnio poszukują Państwo informacji o odmianach tego warzywa. W naszym kraju trudno doszukać się kompleksowych wyników doświadczeń, niezależnych instytucji oceniających poszczególne odmiany oferowane na rynku. Nieco inaczej jest w Wielkiej Brytanii, gdzie prężny jest m.in. Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) - fundusz tworzony ze składek producentów owoców, warzyw i roślin rolniczych. Z funduszu tego prowadzone są różne badania.
W ostatnich latach realizowano projekt nad oceną nowych odmian cebuli uprawianych z dymki i z siewu, sposobami zwalczania chwastów, szkodników i chorób przy zmniejszającej się corocznie liczbie pestycydów, a szczególnie nad zwalczaniem groźnych chorób cebuli powodujących duże straty, jak: biała zgnilizna cebuli (Sclerotinium cepivorum), fuzaryjna zgnilizna cebuli (Fusapium spp.), różowa zgnilizna korzeni cebuli (Pyrenochaeta terrestri) oraz mączniak rzekomy cebuli (Peronospora destructor). Doświadczenia realizował National Institute of Agricultural Botany w Cambridge. W poniżej zamieszczonych tabelach można zweryfikować, jak w 2015 r. zachowywały się różne odmiany cebuli w dwóch lokalizacjach.
Tabele na podstawie:
Robert Solarski