Najnowsze dane światowej produkcji warzyw
Pod koniec grudnia 2011 roku FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) opublikowała najnowsze dane dotyczące globalnej produkcji produktów ogrodnictwa. W roku 2010 mniejsza była w przeciwieństwie do zbiorów owoców produkcja warzyw - wyniosła prawie 877,0 wobec niecałych 915,0 mln ton rok wcześniej.
W roku 2010 największą grupę produktową na świecie stanowiły jak co roku pomidory z wynikiem 145,6 mln ton, następnie cebula - 74,2 mln ton, warzywa kapustne - ponad 58,0 mln ton oraz ogórki - 57,5 mln ton i niecałe 42,0 mln ton bakłażany. Największym światowym producentem warzyw były Chiny, które swą pozycję lidera światowych producentów utrzymują już od kilku lat -a produkcja w tym kraju stanowiła dokładnie 54% całkowitych zbiorów warzyw na świecie, osiągając wolumen 473,0 mln ton. Drugim producentem świeżych warzyw na świecie są Indie, z wynikiem 99,6 mln ton. oraz kolejno Stany Zjednoczone - 35,3 mln, Turcja - 25,8 mln ton i Egipt - 19,5 mln ton. W całym 2010 roku łączne światowe zbiory ziemniaków oszacowano na poziomie 324,3 mln ton wobec 331,9 mln ton w roku 2009. Podobnie jak w latach poprzednich najwięcej ziemniaków zebrano w Chinach -74,7 mln ton, Indiach - 36,5 mln ton oraz w Rosji - 21,1 mln ton i USA - ponad 18,0 mln ton.
Źródło: FAMMU/FAPA