Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Niemarnowanie żywności powinno stać się trendem

Aktualności

2023-09-21 08:49

W siedzibie resortu rolnictwa trwa druga konferencja naukowa dotycząca przeciwdziałania marnowaniu żywności. Minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus podkreślił, że ponieważ najwięcej żywności marnuje się w naszych domach, kluczowa jest zmiana mentalności ludzi i sprawienie, że niemarnowanie żywności stanie się modne. – Dzisiejsza konferencja to właśnie jeden ze sposobów tworzenia tego dobrego trendu – stwierdził szef resortu rolnictwa, dziękując organizatorom.

Tworzenie dobrych trendów

– Bardzo się cieszę, że taka konferencja została po raz kolejny zorganizowana. Niemarnowanie żywności to sprawa, o której powinniśmy mówić i coś, na co powinniśmy naciskać producentów żywności i konsumentów – powiedział minister Robert Telus, otwierając konferencję.

Minister przypomniał dane wg których marnuje się aż 30 proc. żywności w łańcuchu produkcji.

– To zdecydowanie za dużo. Najwięcej żywności marnuje się u konsumentów, w naszych domach – powiedział szef resortu rolnictwa.

Minister Telus podkreślił, że najważniejsza jest zmiana mentalności ludzi.

– Potrzebne jest zbudowanie dobrego trendu – żeby dbanie o żywność było modne. Tylko dzięki temu działania będą skuteczne. Dzisiejsza konferencja to właśnie jeden ze sposobów tworzenia tego dobrego trendu – powiedział minister, życząc uczestnikom owocnych obrad i znalezienia metod przyczyniających się do tego, aby marnowało się jak najmniej żywności.

Dlaczego niemarnowanie żywności jest ważne?

Jak przypomniał szef resortu rolnictwa, żywności nie można marnować z różnych względów:

  • Moralnych, etycznych – bo wciąż są na świecie miejsca, gdzie są braki żywności, a ludzie cierpią z głodu.
  • Biznesowych, ekonomicznych – wyrzucanie żywności oznacza straty finansowe zarówno w skali makro, jak i dla gospodarstw domowych.
  • Ekologicznych – przez marnowanie żywności marnują się zasoby ludzkie i energetyczne zużyte do jej wyprodukowania. Wyrzucona żywność zwiększa ponadto ilość odpadów i przyczynia się do efektu cieplarnianego.

– Nie powinno się marnować tego, co podtrzymuje nasze życie. Bezpieczeństwo żywnościowe jest najważniejsze i jest podstawą innych bezpieczeństw – podkreślił minister Robert Telus.

Zasada 4P

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi po raz drugi prowadzi skierowaną do konsumentów kampanię informacyjno-edukacyjną, dotyczącą przeciwdziałania marnowaniu żywności. Na zasadę 4P składają się 4 szczegółowe zasady: planuj, przechowuj, przetwarzaj, podziel się. Spot telewizyjny w ramach kampanii 4P będzie, tak jak w zeszłym roku, emitowany na antenach telewizyjnych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/4xp-czyli-szanuj-zywnosc.

O wydarzeniu

Jest to druga konferencja naukowa dotycząca przeciwdziałania marnowaniu żywności zorganizowana w MRiRW. W 3 panelach dyskusyjnych głos zabierają prelegenci, będący ekspertami w dziedzinie niemarnowania żywności, z różnych branż i środowisk. Wśród ekspertów znajdują się przedstawiciele: dostawców aplikacji pomagających ocalać żywność, sieci sklepów, organizacji społecznych i instytucji państwowych, banków żywności, a także naukowcy i edukatorzy.

Pierwszy panel dyskusyjny dotyczy rozwiązań służących niemarnowaniu żywności. Tematem drugiego panelu jest docieranie do konsumentów ze skutecznym przekazem, który tworzy modę na niemarnowanie żywności. Trzeci panel zaś dotyczy tematów związanych z niemarnowaniem żywności, o których warto rozmawiać z konsumentami.

MRiRW

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.