Aktualności
Niezależnie od tego, czy są to pomarańcze, arbuzy, ogórki, papryka czy sałata: to na półkach supermarketów w Niemczech są one głównie z Europy Południowej. Dane Federalnego Urzędu Statystycznego (DESTATIS) pokazują, ze połowa wszystkich importowanych w 2022 r. melonów, papryki i sałat pochodziła z Hiszpanii, a około trzech czwartych pomarańczy i cytryn. Ale ogrody warzywne w Europie, jak nazywa się również Hiszpanię, a w szczególności obszary upraw w Andaluzji, są w coraz większym stopniu narażone na ekstremalne warunki pogodowe, takie jak susze lub ulewne deszcze. Niemcy w 2022 r. z Hiszpanii sprowadzili ponad jedną czwartą część (26%) swojego importu owoców i warzyw. Według Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) w zeszłym roku sprowadzono z tego kraju około 1,6 miliona ton owoców i 1,3 miliona ton warzyw.
Drugim najważniejszym dostawcą po Hiszpanii była Holandia: z tego państwa pochodziło 16% niemieckiego importu owoców i warzyw w 2022 roku (0,3 mln ton owoców, 1,5 mln ton warzyw), a na 3 miejscu były Włochy z ok. 9% (0,7 mln ton owoców, 0,3 mln ton warzyw). W sumie Niemcy zaimportowały w 2022 roku ponad 6,2 mln ton owoców i prawie 4,9 mln ton warzyw.
Nadwyżka importu owoców znacznie wyższa niż warzyw
Przy eksporcie warzyw wynoszącym ok. 2,8 miliona ton, w 2022 roku zaimportowano o ponad 2,0 miliony ton więcej warzyw niż wyeksportowano. Przewaga importu owoców jest znacznie wyższa niż warzyw, ponieważ wielu gatunków owoców nie można produkować w Niemczech ze względu na klimat. W 2022 r. importowano o 5,4 mln ton więcej owoców niż eksportowano (0,8 mln ton).
Hiszpania jest zdecydowanie najważniejszym krajem pochodzenia wielu rodzajów owoców i warzyw w 2022 roku. Zależność od importu z Hiszpanii jest szczególnie widoczna w przypadku poszczególnych rodzajów owoców i warzyw: z tego kraju pochodziło w 2022 r. około 350,7 tys. ton, czyli 79% wszystkich importowanych pomarańczy, a 52% (285,3 tys. ton) arbuzów i melonów. Hiszpania była również najważniejszym krajem pochodzenia ogórków (43%, 233 100 ton), papryki (50%, 200 000 ton), sałaty (50%, 134 400 ton) i cebuli (46%, 95 100 ton).
Import papryki z Hiszpanii wielokrotnie przewyższa krajowe zbiory
Istnieją jednak różnice między poszczególnymi rodzajami owoców i warzyw w relacji wielkości importu do wielkości zbiorów w Niemczech. Podczas gdy Niemcy, na przykład, muszą w dużym stopniu polegać na imporcie, jeśli chodzi o paprykę, cebula jest tutaj zbierana w większych ilościach niż importowana. Dla porównania: w 2022 roku w Niemczech zebrano 578 200 ton cebuli, a łącznie sprowadzono 207 200 ton. W tym samym czasie zebrano tylko około 16 900 ton papryki, która w tym kraju jest produkowana praktycznie tylko w szklarniach i innych wysokich osłonach. W sumie sprowadzono 403,6 tys. ton papryki.
Hiszpania była najważniejszym dostawcą dla Niemiec w 2022 r., na przykład brzoskwiń i nektaryn z 67% całego importu, a także cytryn (72%), cukinii (68%) i bakłażanów (50%).
Około 40% wszystkich importowanych jabłek jadalnych pochodziło z Włoch w 2022 roku. Udział niemieckiego importu z Włoch jest również stosunkowo duży w przypadku świeżych winogron stołowych i winnych (33 % całego importu), a także moreli (41 %), kiwi (43 %), świeżego szpinaku (53 %), brokułów (76 %) %) i kopru włoskiego (87%).
Jabłka, marchew, cebula i biała kapusta stanowiły większość krajowych zbiorów w 2022 roku
Owoce i warzywa są nie tylko importowane z zagranicy, część pochodzi również z produkcji krajowej. Gospodarstwa w tym kraju zebrały w 2022 roku łącznie 3,8 mln ton warzyw. Zbiory warzyw w 2022 roku były o około 12% niższe niż w rekordowym roku 2021. Podobnie jak w poprzednich latach, największa produkcja warzyw w Niemczech była dla gatunków: marchew (780,5 tys. ton), następnie cebula (578,2 tys. ton) i kapusta biała (384,7 tys. ton).
Oprócz warzyw, w ubiegłym roku w Niemczech zebrano 1,4 miliona ton owoców, w tym jagód i truskawek, z czego ponad trzy czwarte stanowiły jabłka (77%).