Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Niemcy zaimportowali znacznie więcej owoców i warzyw w 2022 r. niż zebrano w tym kraju. Hiszpania, Holandia i Włochy głównymi dostawcami

Aktualności

2023-08-23 10:35

Niezależnie od tego, czy są to pomarańcze, arbuzy, ogórki, papryka czy sałata: to na półkach supermarketów w Niemczech są one głównie z Europy Południowej. Dane Federalnego Urzędu Statystycznego (DESTATIS) pokazują, ze połowa wszystkich importowanych w 2022 r. melonów, papryki i sałat pochodziła z Hiszpanii, a około trzech czwartych pomarańczy i cytryn. Ale ogrody warzywne w Europie, jak nazywa się również Hiszpanię, a w szczególności obszary upraw w Andaluzji, są w coraz większym stopniu narażone na ekstremalne warunki pogodowe, takie jak susze lub ulewne deszcze. Niemcy w 2022 r. z Hiszpanii sprowadzili ponad jedną czwartą część (26%) swojego importu owoców i warzyw. Według Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) w zeszłym roku sprowadzono z tego kraju około 1,6 miliona ton owoców i 1,3 miliona ton warzyw.

Drugim najważniejszym dostawcą po Hiszpanii była Holandia: z tego państwa pochodziło 16% niemieckiego importu owoców i warzyw w 2022 roku (0,3 mln ton owoców, 1,5 mln ton warzyw), a na 3 miejscu były Włochy z ok. 9% (0,7 mln ton owoców, 0,3 mln ton warzyw). W sumie Niemcy zaimportowały w 2022 roku ponad 6,2 mln ton owoców i prawie 4,9 mln ton warzyw.

Nadwyżka importu owoców znacznie wyższa niż warzyw
Przy eksporcie warzyw wynoszącym ok. 2,8 miliona ton, w 2022 roku zaimportowano o ponad 2,0 miliony ton więcej warzyw niż wyeksportowano. Przewaga importu owoców jest znacznie wyższa niż warzyw, ponieważ wielu gatunków owoców nie można produkować w Niemczech ze względu na klimat. W 2022 r. importowano o 5,4 mln ton więcej owoców niż eksportowano (0,8 mln ton).

Hiszpania jest zdecydowanie najważniejszym krajem pochodzenia wielu rodzajów owoców i warzyw w 2022 roku. Zależność od importu z Hiszpanii jest szczególnie widoczna w przypadku poszczególnych rodzajów owoców i warzyw: z tego kraju pochodziło w 2022 r. około 350,7 tys. ton, czyli 79% wszystkich importowanych pomarańczy, a 52% (285,3 tys. ton) arbuzów i melonów. Hiszpania była również najważniejszym krajem pochodzenia ogórków (43%, 233 100 ton), papryki (50%, 200 000 ton), sałaty (50%, 134 400 ton) i cebuli (46%, 95 100 ton).

Import papryki z Hiszpanii wielokrotnie przewyższa krajowe zbiory
Istnieją jednak różnice między poszczególnymi rodzajami owoców i warzyw w relacji wielkości importu do wielkości zbiorów w Niemczech. Podczas gdy Niemcy, na przykład, muszą w dużym stopniu polegać na imporcie, jeśli chodzi o paprykę, cebula jest tutaj zbierana w większych ilościach niż importowana. Dla porównania: w 2022 roku w Niemczech zebrano 578 200 ton cebuli, a łącznie sprowadzono 207 200 ton. W tym samym czasie zebrano tylko około 16 900 ton papryki, która w tym kraju jest produkowana praktycznie tylko w szklarniach i innych wysokich osłonach. W sumie sprowadzono 403,6 tys. ton papryki.

Hiszpania była najważniejszym dostawcą dla Niemiec w 2022 r., na przykład brzoskwiń i nektaryn z 67% całego importu, a także cytryn (72%), cukinii (68%) i bakłażanów (50%).

Około 40% wszystkich importowanych jabłek jadalnych pochodziło z Włoch w 2022 roku. Udział niemieckiego importu z Włoch jest również stosunkowo duży w przypadku świeżych winogron stołowych i winnych (33 % całego importu), a także moreli (41 %), kiwi (43 %), świeżego szpinaku (53 %), brokułów (76 %) %) i kopru włoskiego (87%).

Jabłka, marchew, cebula i biała kapusta stanowiły większość krajowych zbiorów w 2022 roku

Owoce i warzywa są nie tylko importowane z zagranicy, część pochodzi również z produkcji krajowej. Gospodarstwa w tym kraju zebrały w 2022 roku łącznie 3,8 mln ton warzyw. Zbiory warzyw w 2022 roku były o około 12% niższe niż w rekordowym roku 2021. Podobnie jak w poprzednich latach, największa produkcja warzyw w Niemczech była dla gatunków: marchew (780,5 tys. ton), następnie cebula (578,2 tys. ton) i kapusta biała (384,7 tys. ton).

Oprócz warzyw, w ubiegłym roku w Niemczech zebrano 1,4 miliona ton owoców, w tym jagód i truskawek, z czego ponad trzy czwarte stanowiły jabłka (77%).

MB/ na postawie DESTATIS

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.