W ramach Zielonego Ładu unijne władze realizują politykę, która podwyższa koszty produkcji pomidorów w Europie, a faworyzuje kraje spoza Starego Kontynentu - dowodzi wydawany w Kantabrii dziennik "Alerta". W efekcie Hiszpania, która od lat wiodła prymat w eksporcie pomidorów Unii Europejskiej, została zdetronizowana przez Maroko - wynika z szacunków hiszpańskiego ministerstwa gospodarki.
Już niebawem, bo od 12 tygodnia roku rozpocznie się holenderski sezon na paprykę. Obserwatorzy rynku informują, że powierzchnia papryki nie różni się nazbyt w porównaniu z poprzednim sezonem.
Niezależnie od tego, czy są to pomarańcze, arbuzy, ogórki, papryka czy sałata: to na półkach supermarketów w Niemczech są one głównie z Europy Południowej.
Aktualnie wysokie temperatury i deszcze w maju i czerwcu sprawiły, że kampania pomidorowa w hiszpańskim rejonie Estremadura ruszyła tydzień wcześniej niż w zeszłym roku. Produkcja jest szacowana na niższym poziomie a cena znacząco wzrosła w tym roku, bo aż o 47%.
W Hiszpanii odnotowuje się "zagadkowe" zjawisko: co najmniej 10 produktów żywnościowych, w tym owoce i warzywa, które potaniały u producentów na wsi, stało się o wiele droższych w supermarketach - podało radio Cadena Ser.
Przymrozki w Hiszpanii i winda z cenami warzyw do góry. Bakłażany kosztują teraz 3 euro za kilogram. Kalafior też jest bezcenny, ale również niedostępny, a ceny brokułu wzrosły z 80 centów do 1,80 euro za kilogram w ciągu kilku dni – przekazywał Thomas Bos z firmy Thomasol.
Pierwsze szparagi z regionu Apulii powinny być dostępne w tym tygodniu. Ze względu na złą pogodę w ciągu ostatnich kilku tygodni odnotowano niewielkie opóźnienie.
W marcu 2013 r. eksport warzyw i owoców z Hiszpanii obniżył się w ujęciu wartościowym o 1% i wyniósł 1,008 mln euro. Natomiast wielkość eksportu wzrosła o 1,5% do poziomu 1,07 mln ton.
Szparag to najwcześniej zbierane warzywo z upraw polowych w danym roku. Niestety opóźniona wiosna w 2013 r. spowodowała, że wypustek nie mogą się doczekać zarówno producenci, jak i konsumenci.
Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Gospodarki Morskiej Hiszpanii (MARM), produkcja pomidorów w kraju w 2011 roku wyniesie 3.880.000 ton, tj. o 11% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim.
Jak wynika danych hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa w bieżącym roku spodziewana produkcja brokułów w Hiszpanii powinna być nieco niższa niż w roku poprzednim.
W roku 2009 całkowite, światowe zbiory brokułów i kalafiorów łącznie wyniosły 22,226 mln ton, czyli o 5,3% więcej niż w roku wcześniejszym (21,104 mln ton w roku 2008).
Jak poinformował portal Tomatoes Today, w okresie od stycznia do końca czerwca bieżącego roku Hiszpania wyeksportowała łącznie 582,5 tys. ton pomidorów.
Rosja zakazała w dniu 2 czerwca br. importu świeżych warzyw pochodzących ze wszystkich krajów Unii Europejskiej z powodu fali zakażeń pałeczką okrężnicy EHEC, przez którą zmarło już kilkanaście osób.
W Niemczech rośnie liczba zachorowań wywołanych przez bakterie EHEC, czyli groźny szczep pałeczki okrężnicy Escherichia coli. Do zatruć dochodzi po zjedzeniu sałaty, ogórków i surowych pomidorów - według mediów warzywa pochodziły z Hiszpanii.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.