Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Niemiecki rynek warzyw

Aktualności

2013-12-19 10:28
W 2012 roku łączne zbiory warzyw w Niemczech wyniosły 3,768 mln ton wobec 3,532 mln ton rok wcześniej.

W 2012 roku łączne zbiory warzyw w Niemczech wyniosły 3,768 mln ton wobec 3,532 mln ton rok wcześniej. Z wielkości tej około 133,0 tys. ton stanowiła produkcja warzyw spod osłon a pozostałe 3,635 mln ton to warzywa gruntowe, które uprawiane były w kraju na łącznej powierzchni 114,6 tys. ha, a przypadku warzyw szklarniowych to obszar 1,3 tys. ha.

W zbiorach warzyw gruntowych dominowała przed rokiem marchew 592,7 tys. ton oraz cebula 484,6 tys. ton, biała kapusta 473,1 tys. ton, a także ogórki 186,6 tys. ton, sałata lodowa 183,5 tys. ton, kalafiory 143,0 tys. ton i kapusta czerwona 123,6 tys. ton. W warzywach szklarniowych najwięcej zebrano pomidorów 61,2 tys. ton oraz ogórków - ponad 50,7 tys. ton. Z łącznej ilości zaimportowanych przed rokiem warzyw - 2,946 mln ton wobec 3,142,0 mln ton w roku 2011 najwięcej produktów dostarczyła Holandią ponad 1,110 mln ton oraz kolejno Hiszpania 860,3 tys. ton, Włochy niecałe 290,0 tys. ton oraz Francja 142,3 tys. ton i Belgia 127,6 tys. ton. W imporcie dominowały przede wszystkim pomidory ponad 691,5 tys. ton oraz ogórki 456,1 tys. ton, a następnie słodka papryka ? 334,4 tys. ton, marchew 238,7 tys. ton oraz cebula 215,3 tys. ton i wszelkiego rodzaju sałaty 157,6 tys. ton. Najwięcej z Holandii Niemcy zaimportowali pomidorów ? ponad połowa łącznych dostaw - 357,0 tys. ton oraz ogórków ? 225,0 tys. ton. W przypadku eksportowanych z Niemiec warzyw - ich ilość w 2012 roku to 435,8 tys. ton wobec 443,7 tys. ton w roku 2011. Najchętniej warzywa z Niemiec wysłane były do Holandii ponad 86,0 tys. ton, Włoch niecałe 61,0 tys. ton czy Austrii 47,0 tys. ton i Francji 43,0 tys. ton. W wysyłce przeważała cebula- niecałe 140,0 tys. ton oraz biała i czerwona kapusta - ponad 833,0 tys. ton.


Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.