Aktualności
W 2012 roku łączne zbiory warzyw w Niemczech wyniosły 3,768 mln ton wobec 3,532 mln ton rok wcześniej. Z wielkości tej około 133,0 tys. ton stanowiła produkcja warzyw spod osłon a pozostałe 3,635 mln ton to warzywa gruntowe, które uprawiane były w kraju na łącznej powierzchni 114,6 tys. ha, a przypadku warzyw szklarniowych to obszar 1,3 tys. ha.
W zbiorach warzyw gruntowych dominowała przed rokiem marchew 592,7 tys. ton oraz cebula 484,6 tys. ton, biała kapusta 473,1 tys. ton, a także ogórki 186,6 tys. ton, sałata lodowa 183,5 tys. ton, kalafiory 143,0 tys. ton i kapusta czerwona 123,6 tys. ton. W warzywach szklarniowych najwięcej zebrano pomidorów 61,2 tys. ton oraz ogórków - ponad 50,7 tys. ton. Z łącznej ilości zaimportowanych przed rokiem warzyw - 2,946 mln ton wobec 3,142,0 mln ton w roku 2011 najwięcej produktów dostarczyła Holandią ponad 1,110 mln ton oraz kolejno Hiszpania 860,3 tys. ton, Włochy niecałe 290,0 tys. ton oraz Francja 142,3 tys. ton i Belgia 127,6 tys. ton. W imporcie dominowały przede wszystkim pomidory ponad 691,5 tys. ton oraz ogórki 456,1 tys. ton, a następnie słodka papryka ? 334,4 tys. ton, marchew 238,7 tys. ton oraz cebula 215,3 tys. ton i wszelkiego rodzaju sałaty 157,6 tys. ton. Najwięcej z Holandii Niemcy zaimportowali pomidorów ? ponad połowa łącznych dostaw - 357,0 tys. ton oraz ogórków ? 225,0 tys. ton. W przypadku eksportowanych z Niemiec warzyw - ich ilość w 2012 roku to 435,8 tys. ton wobec 443,7 tys. ton w roku 2011. Najchętniej warzywa z Niemiec wysłane były do Holandii ponad 86,0 tys. ton, Włoch niecałe 61,0 tys. ton czy Austrii 47,0 tys. ton i Francji 43,0 tys. ton. W wysyłce przeważała cebula- niecałe 140,0 tys. ton oraz biała i czerwona kapusta - ponad 833,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA