Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 321 Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 322
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Nowa odmiana papryki w kolorze czekolady

Aktualności

2016-02-23 13:20
Izraelscy botanicy wyhodowali nową odmianę papryki w kolorze czekolady. Do tej pory w świecie paprykowym królowały żółcie, zielenie i czerwienie.

Izraelscy botanicy wyhodowali nową odmianę papryki w kolorze czekolady. Do tej pory w świecie paprykowym królowały żółcie, zielenie i  czerwienie. Teraz na talerze wkracza nobliwy brąz. Nowa odmiana powstała w moszawie Ejn Jahaw na pustyni Negew.

Nową odmianę można było do niedawna podziwiać jedynie na wystawach rolniczych, ale teraz pojawi się w  handlu. Nowa odmiana musiała być dopracowana, bo trudno ją było przechowywać. "Czekoladowe" papryki szybko się psuły. Przy okazji poprawiono również jej smak i dzisiaj jej intensywny zapach silnie wypełnia podniebienie.

Rami Sade, agronom ze  stowarzyszenia "Piękno warzyw" w Ejn Jahaw, opowiada, że podczas dojrzewania czerwonej papryki, kiedy jej kolor zmienia się z zielonego na czerwony, chlorofil ustępuje miejsca karotenoidom dającym kolor czerwony. W brązowej papryce chlorofil nie rozpada się i karotenoidy przyłączają się do niego. Połączenie zielonego z czerwonym tworzy kolor brązowo-czekoladowy, słodki smak i wyjątkowy zapach. Ponieważ oba te składniki mają same w sobie wartości zdrowotne, ich połączenie ma duże zalety.

Karotenoidy ważne są dla zdrowia oczu, skory, przewodu pokarmowego, układu odpornościowego i  różnych błon śluzowych i używane są jako silne antyoksydanty. Istnieją również badania wskazujące, że zapobiegają powstawaniu raka. Zawierają setki substancji, z których najsłynniejsze są alfa, beta i  gamma-karoten, luteina, zeaksantyna, retinol i likopen.

Chlorofil, bardzo ważny pigment w procesie fotosyntezy, uważany jest za środek do gojenia i  pomaga w walce z bakteriami i grzybami. Znajdują się w nim duże ilości tlenu pomagające w utworzeniu równowagi z pożytecznymi bakteriami w  przewodzie pokarmowym. Inne zalety chlorofilu: neutralizacja zapachu ciała, ulga w bólach, poprawa wzroku i regulacja cyklu miesiączkowego u kobiet.

Na podstawie Maariw, The Jerusalem Post oraz Mako

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.