Aktualności

Pogoda, z niewielką ilością opadów a przy tym umiarkowanymi i wysokimi temperaturami powietrza, sprzyja w tegorocznym sezonie rozwojowi szkodników. Na plantacjach warzyw duże szkody powodują ostatnio zmieniki.
Zazwyczaj w lipcu osobniki dorosłe zmienika przelatują na plantacje warzyw i dają początek drugiemu pokoleniu pluskwiaków. W tym roku szczególnie liczna jest jego populacja. Jest to gatunek wielożerny. Na ogórkowych polach, ale nie tylko, bo i w kapustach, fasoli, brokule łatwo dostrzec zmiennik. Żerują one zazwyczaj w wierzchołkowej części, np. pędu ogórka. Zarówno larwy, jak i postaci dorosłe wysysają soki z organów roślin - liści, kwiatów. Prowadzi to do utraty turgoru najmłodszych liści i wyginania brzegów blaszki. Żerowanie na starszych liściach może objawiać się brunatnymi plamkami. Żerowanie na owocach ogórka skutkuje ich krzywiznami.
Zmienik na ogórkach próg szkodliwości to tylko 2 sztuki na metr bieżący
Warto pamiętać, że próg zagrożenia w przypadku zmieników w uprawie warzyw dyniowatych określono na 2 pluskwiaki (larwa owad dorosły) na metr bieżący rzędu. Lustracje (a także zabiegi chemiczne) warto wykonywać we wczesnych godzinach rannych, bowiem wówczas agrofag jest jeszcze mało aktywny i można go łatwiej dostrzec i zwalczyć. Do zabiegów chemicznych można użyć preparatów: Mospilan 20 SP (do pełni kwitnienia) lub Buldock 025 EC.
Tekst i zdjęcia: Ewa Nowińska

Zmiennik uszkadzający kapustę

Po żerowaniu zmieników brzeg blaszki liściowej wyginają się