Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Polski handel zagraniczny świeżymi owocami i warzywami w pierwszym kwartale 2011 r

Aktualności

2011-05-27 12:57
W pierwszym kwartale bieżącego roku łączny wolumen wyeksportowanych z Polski świeżych owoców zamknął się wielkością nieco ponad 262,0 tys. ton a świeżych warzyw odpowiednio 125,8 tys. ton.

W pierwszym kwartale bieżącego roku łączny wolumen wyeksportowanych z Polski świeżych owoców zamknął się wielkością nieco ponad 262,0 tys. ton a świeżych warzyw odpowiednio 125,8 tys. ton. Za wyeksportowane za granicę świeże produkty ogrodnictwa uzyskaliśmy sumę niecałych 119,0 mln EUR w przypadku sprzedaży świeżych owoców i 101,2 mln EUR dla warzyw. W analogicznym okresie pierwszych trzech miesięcy minionego roku poza granice wysłaliśmy dokładnie 383,9 tys. ton owoców oraz 159,8 tys. ton warzyw. Tym samym w porównaniu do pierwszego kwartału 2010 roku wolumen eksportu owoców zmniejszył się znacząco o 32%, a warzyw o 22%. W przypadku wartości tegorocznego eksportu dla owoców świeżych była ona wyźsza wobec poprzedniego roku o 9%, pomimo tak znacznego spadku ilości wyeksportowanych owoców zadecydowały bardzo wysokie tegoroczne ceny eksportowe polskich owoców. W przypadku warzyw wartość sprzedaży była niźsza o zaledwie 4%. Zmniejszenie wielkości eksportowanych polskich produktów ogrodnictwa w bieżącym roku to wynik zredukowanych ubiegłorocznych zbiorów zarówno warzyw jak i owoców. Największe ilości owoców w okresie styczeń - marzec dostarczyliśmy do państw WNP - ponad 243,0 tys. ton (łączny udział w eksporcie niecałe 93%). Pozostałe niecałe 18,0 tys. ton owoców wyeksportowaliśmy do państw unijnych. W pierwszym kwartale br. w eksporcie dominowały polskie jabłka 214,0 tys. ton, z czego 203,0 tys. ton trafiło na rynek wschodni. W przypadku eksportu warzyw największe ilości stanowiły w pierwszym kwartale polskie pieczarki ponad 41,0 tys. ton, warzywa kapustne 42,3 tys. ton, cebula - ponad 19,0 tys. ton wobec 37,5 tys. ton przed rokiem, oraz warzyw korzeniowe ponad 13,0 tys. ton.
W okresie od stycznia do końca marca bieżącego roku zmniejszyliśmy wielkość dostaw zarówno owoców jak i warzyw do Polski. W omawianym okresie sprowadziliśmy niecałe 265,0 tys. ton świeźych owoców oraz 126,1 tys. ton warzyw. Dla porównania w analogicznym okresie minionego roku wielkości te wyniosły następująco 312,2 tys. ton owoców i 131,1 tys. ton warzyw. Za zaimportowane owoce polscy importerzy zapłacili 202,1 mln EUR wobec 212,8 mln EUR przed rokiem, a za warzywa 116,0 mln EUR wobec 127,2 mln EUR rok temu. Z państw unijnych pochodziło ponad 172,0 tys. ton sprowadzonych owoców i 114,1 tys. ton warzyw. Z państw trzecich natomiast zakupiliśmy prawie 80,0 tys. ton owoców i niecałe 5,5 tys. ton warzyw. Jak co roku w sprowadzanych owocach dominowały cytrusy łącznie ponad 155,0 tys. ton oraz banany ponad 51,0 tys. ton. Pozostałe ilości zaimportowanych owoców stanowiły winogrona ponad 17,0 tys. ton, jabłka i gruszki ponad 16,0 tys. ton - prawie dwukrotny wzrost wobec analogicznego okresu roku poprzedniego. W imporcie warzyw do Polski dominowały w okresie pierwszych trzech miesięcy pomidory 42,5 tys. ton następnie warzywa cebulowe- ponad 21,0 tys. ton, ogórki 13,7 tys. ton, warzywa kapustne 12,6 tys. ton z przewaga brokułów i kalafiorów niecałe 7,0 tys. ton, warzywa korzeniowe - 11,1 tys. ton.


Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.