Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Producenci brokułów chcą poprawić statystyki

Aktualności

2016-02-05 16:14
Polacy znajdują się w niechlubnym towarzystwie innych europejskich krajów, w których spożycie wynosi niespełna 300 g/osobę.

Polska jest czwartym europejskim producentem brokułów, ale w  ostatnich latach areał upraw dynamicznie rośnie. Mimo to spożycie tego warzywa w naszym kraju jest wciąż niskie i wynosi zaledwie 300 g/osobę. W  celu podnoszenia konsumpcji tego warzywa i popularyzowania polskich upraw brokułów producenci powołali Stowarzyszenie Promocji Brokułów.

Największym producentem brokułów w Europie jest Hiszpania (38-40 tysięcy hektarów). Na kolejnych miejscach plasują się Włochy (10-12 tys. ha), Wielka Brytania (8-10 tys. ha) i Polska ((6,5-7 tys. ha). Jeśli chodzi o spożycie tego warzywa liderem jest Wielka Brytania, której mieszkaniec zjada w ciągu roku około 5 kg brokułów. Polacy znajdują się w  niechlubnym towarzystwie innych europejskich krajów, w których spożycie wynosi niespełna 300 g/osobę.

Aby poprawić te niekorzystne statystyki producenci powołali Stowarzyszenie Promocji Brokułów. Celem organizacji jest propagowanie konsumpcji brokułów w Polsce i Europie, edukacja żywieniowa na temat walorów odżywczych i wysokiej jakości brokułów produkowanych w naszym kraju. Stowarzyszenie ma również reprezentować interesy producentów na arenie krajowej i unijnej, dostarczać wiedzę na temat metod produkcji tych warzyw, prowadzić szkolenia i prace badawcze. Ważnym aspektem działalności ma być również kształtowanie pozytywnego wizerunku polskich producentów brokułów oraz zwiększanie eksportu tych warzyw.

Mimo wciąż niskiego spożycia brokuły zyskują na popularności wśród polskich konsumentów i są obecnie jednymi z najpopularniejszych warzyw kapustnych, wypierając kalafiora. Dietetycy zachęcają do spożywania tych warzyw ze względu na ich bogate walory odżywcze. Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe, dobrze wpływają na regenerację układu odpornościowego, mózgu, kości. Są doskonałym źródłem minerałów (potas, wapń, żelazo, fosfor) oraz witamin. Spożywanie brokułów zaleca się cukrzykom, osobom z wysokim poziomem cholesterolu. Rosnącej popularności tych warzyw sprzyja moda na aktywny tryb życia i bycie fit. Sportowcy podkreślają hasło, że brokuły są dobre na muskuły.

Większa produkcja i spożycie brokułów w Polsce oraz rosnący eksport tych warzyw to szansa dla rolników. Jak przekonuje wiceprezes zarządu Stowarzyszenia Promocji Brokułów Aleksander Nowicki ?uprawa brokułów w  Polsce na przestrzeni ostatnich lat zapewnia w miarę stabilną cenę. Owszem, następują spadki, ale są one okresowe i występuję niemal w tych samych okresach roku?.


Notatka prasowa
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.