Aktualności

W 2019 r. 1 na 3 osoby w UE stwierdziła, że nie spożywa codziennie owoców ani warzyw. Tylko 12% populacji spożywało zalecane pięć lub więcej porcji dziennie; w naszym kraju około 8% osób. Średnio ponad połowa populacji UE twierdzi, że codziennie spożywa od 1 do 4 porcji owoców i warzyw.
Najwyższe dzienne spożycie – pięć lub więcej porcji – wśród państw członkowskich UE odnotowano w Irlandii (33% populacji), Holandii (30%), Danii (23%) i Francji (20%). Natomiast najniższe dzienne spożycie odnotowano w Rumunii, gdzie tylko 2% populacji spożywało co najmniej pięć porcji owoców i warzyw, a następnie w Bułgarii i Słowenii (po 5%) oraz Austrii (6%).
Dzienne spożycie owoców i warzyw przez kobiety jest wyższe niż przez mężczyzn: średnio 58% kobiet wskazało, że spożywa od 1 do 4 porcji, w porównaniu do 51% w przypadku mężczyzn. To samo dotyczy dziennego spożycia pięciu lub więcej porcji (15% w porównaniu z 10%). Badanie wykazało również, że więcej mężczyzn niż kobiet zgłosiło całkowite pominięcie spożycia owoców i warzyw w swoich posiłkach (39% vs. 27%).