Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 85 Grafika reklamowa nr 85
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Rośnie zainteresowanie żywnością niskoprzetworzoną

Rośnie zainteresowanie żywnością niskoprzetworzoną

2014-05-06 14:16
W maju będą otwarte dwa nowe bazary, na których swoje towary i produkty sprzedawać będą producenci i rolnicy z Pomorza.

W Trójmieście rośnie zainteresowanie żywnością niskoprzetworzoną. W  maju będą otwarte dwa nowe bazary, na których swoje towary i produkty sprzedawać będą producenci i rolnicy z Pomorza. Organizatorem przedsięwzięcia są studenci.
Bazary niskoprzetworzonej żywności organizuje Koło Naukowe Strateg Uniwersytetu Gdańskiego (UG) w ramach projektu Bo Ze Wsi. Wystawcy proponują głównie żywność: pieczywo, owoce, warzywa, kozie sery, świeże zioła, wędzone ryby i wędliny.
Pierwszy bazar Bo Ze Wsi uruchomiono ponad rok temu w Oliwie. 1 maja rozpoczął działalność podobny bazar w Gdyni w Pomorskim Parku Naukowo-technologicznym, a w przyszłym tygodniu w hali Olivia w Gdańsku ma ruszyć "Bazar Natury".
Jakub Pszczoła z koła naukowego działającego na wydziale zarządzania UG przekonuje, że bazary otwierane są na życzenie klientów. "Zauważyliśmy, że jest bardzo duże zapotrzebowanie i dużo mieszkańców - nie tylko z  Gdańska, ale też z całego Trójmiasta i okolic - przyjeżdża do Oliwy, dlatego postanowiliśmy otworzyć bazar w Gdyni" - powiedział. Dodał, że w  ciągu pięciu godzin bazar odwiedza ok. 500 klientów. Swoje produkty oferuje ok. 20 wystawców. Tyle samo sprzedających ma być początkowo też na gdyńskim bazarze.
Poinformował, że wystawcy sami zgłaszają się do koła naukowego, bo są zainteresowani sprzedażą swoich produktów na bazarach.
Lider projektu Bo Ze Wsi Damian Olszewski wskazał, że otwierany 8 maja "Bazar Natury" w hali Olivia ma być jednym z większych na Pomorzu. Na początku ma być ok. 25-30 wystawców, a docelowo - około 50. Wyjaśnił, że głównym celem organizowania bazarów jest wyeliminowanie pośredników w  sprzedaży żywności i umożliwienie zakupu produktów bezpośrednio od lokalnych rolników i producentów.
W Gdańsku bazar czynny jest w co drugi piątek w godz. 14-19 w Domu Zarazy w Oliwie; w Gdyni ma działać zaś w każdy czwartek również w godz. 14-19. Również w czwartki ma być otwierany bazar w hali Olivia w  Gdańsku.


Źródło: ppr.pl



e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.