Aktualności
2013-12-16 10:27
Dominowały w dostawach pomidory wynikiem ponad 544,0 tys. ton oraz cebula 197,3 tys. ton, 172,0 tys. ton marchew, niecałe 150,0 tys. ton biała i czerwona kapusta oraz 105,2 tys. ton ogórki.
W przypadku importu warzyw - w omawianym okresie pierwszych sześciu miesięcy sprowadzono ich 1,494 mln ton wobec 1,332 mln ton rok wcześniej.
Tu przede wszystkim dominowały w dostawach pomidory wynikiem ponad 544,0 tys. ton oraz cebula 197,3 tys. ton, 172,0 tys. ton marchew, niecałe 150,0 tys. ton biała i czerwona kapusta oraz 105,2 tys. ton ogórki. Najwięcej warzyw dostarczyła w omawianym czasie Turcja 338,65 tys. ton oraz Chiny 217,5 tys. ton. Poza tymi krajami około 179,0 tys. ton to warzywa z Izraela, 136,0 tys. ton z Holandii i niecałe 112,0 tys. ton z Polski.
Żródło: FAMMU/FAPA
Tu przede wszystkim dominowały w dostawach pomidory wynikiem ponad 544,0 tys. ton oraz cebula 197,3 tys. ton, 172,0 tys. ton marchew, niecałe 150,0 tys. ton biała i czerwona kapusta oraz 105,2 tys. ton ogórki. Najwięcej warzyw dostarczyła w omawianym czasie Turcja 338,65 tys. ton oraz Chiny 217,5 tys. ton. Poza tymi krajami około 179,0 tys. ton to warzywa z Izraela, 136,0 tys. ton z Holandii i niecałe 112,0 tys. ton z Polski.
Żródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl