Aktualności
Jak wynika z najnowszych danych rosyjskich ekspertów, w roku 2013 łączna sprzedaż na rosyjskim rynku warzyw puszkowanych wyniosła 0,98 mln ton i była tym samym o 6% niższa wobec danych za rok 2009.
W sumie w trakcie przeprowadzonych badań ujawniono, iż w okresie lat 2009 - 2013 około 73% puszkowanych warzyw na rynku trafiło do sprzedaży detalicznej, około 12% to zamówienia publiczne, a pozostała ilość warzyw w puszkach trafiło do przetworzenia lub wykorzystania w sektorze gastronomicznym. Poprzez sprzedaż detaliczną rosyjscy konsumenci zakupili w sumie 698,0 tys. ton warzyw puszkowanych w roku 2013 - jednak obserwując dane począwszy od roku 2009 wielkość ta rok rocznie spada, a największy spadek w konsumpcji odnotowano w roku 2010. Około 22% udział w rynku w kupowanych w latach 2009 - 2013 warzywach puszkowanych miały pomidory. Na drugim miejscu z około 18% udziałem w rynku uplasowały się puszkowany zielony groszek oraz fasola, a na trzecim miejscu znalazły się z 15% udziałem w rynku puszkowane ogórki.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: fruitinform