Aktualności
Rumunia wyprodukowała 600 550 ton kapusty w 2020 roku, co według statystyk Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) czyni ją trzecim co do wielkości producentem w Unii Europejskiej po Niemczech i Polsce. Według danych Narodowego Instytutu Statystycznego w Rumunii kapusta jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw, jej areał to ok. 37 000 hektarów. Powierzchnia uprawy tego warzywa jednak zmniejsza się – od 2015 r. skurczyła się o 10 tys. ha.
Rocznie konsumpcja kapusty w Rumunii wynosi około 800 000 ton, zgodnie z obliczeniami ZF opartymi na danych INS. Import kapusty, kalafiora i kalarepy w ujęciu wartościowym wyniósł w 2020 r. 17,48 mln euro i wzrósł do 23,78 mln euro w 2021 r. Jednocześnie eksport wyniósł 0,46 mln euro w 2020 r. a w roku 2021 – 0,63 mln euro.
Według danych FAO w 2020 r. Europa wyprodukowała 9,6 mln ton kapusty. Największym producentem kapusty w Europie jest Rosja z 2,6 mln ton, a następnie Ukraina z 1,75 mln ton (dane z 2020 r.). To stawia Rumunię na 5 miejscu w Europie, z ponad 6% całkowitej produkcji.